Duurzame geslachtsdelen

(Deze blog wordt niet gesponsord. Als er producten in aangeprezen worden, is dat uit persoonlijke overtuiging, en als je onderaan de blog reclame te zien krijgt, is dat omdat ik de gratis versie van wordpress gebruik.)

Dit is een post voor mensen die begaan zijn met het milieu, en er niet tegenop zien te lezen over teelballen en vagina´s. Het is een post voor mannen die zich nog wel eens bezighouden met heteroseks, en vrouwen die nog steeds menstueren. Maar wie niet tot die doelgroep behoort, mag natuurlijk ook meelezen, want misschien kan onderstaande informatie je van pas komen wanneer je iemand uit bovenstaande doelgroep wil steunen in hun keuzes of informeren over hoe je de wereld kan redden met je voortplantingssysteem. (*)

Laten we ons eerst even op het scrotum richten.

Om zwangerschap te voorkomen, zijn er twee manieren die in onze cultuur de voorkeur genieten: een condoom gebruiken of de vrouw hormonen toedienen. Wanneer je als koppel weet dat je geen kinderen (meer) wil, wordt er meestal voor dat laatste gekozen. Maar iemand jarenlang hormonen toedienen, doe je niet altijd ongestraft. En wie gevoelig is voor migraine kan erg slecht op de pil reageren. (Nadat ik las dat het gebruik van de pil de kans op hersenbloedingen kan vergroten bij mensen met aura-migraine, ben ik er meteen mee gestopt -ik kreeg toen effectief minder migraine-aanvallen.)

Maar er is nog een derde alternatief voor mensen die er zeker van zijn dat ze nooit meer pampers willen verversen: de vasectomie. Dat is een eenvoudige, lokale ingreep waarbij de zaadleiders onderbroken worden, zodat er geen zaadcellen meer in het sperma terechtkomen. Je kan als man dan niet meer bevruchten, maar je hele seksuele huishouding blijft intact. Libido, erecties, mannelijkheid, dat komt er allemaal ongeschonden uit. (Er staat een duidelijke uitleg op wikipedia.) Het is werkelijk een fantastische oplossing. Je krijgt letterlijk vrij spel, en de vrouwelijke partner blijft er niet alleen gezonder onder, maar je spoelt ook geen extra hormonen meer de natuur in. Heel erg aan te raden dus.

En nu de vagina.

Ik heb vorige week voor het eerst de menstruatiecup gebruikt in plaats van maandverband of tampons (ook weer goeie uitleg op wikipedia). Het doosje met twee latexcupjes stond al een hele tijd in de kast te wachten, maar ik had een beetje drempelvrees. (**) Dat bleek voor niets nodig, want na een keer of twee proberen ging het vanzelf. Je brengt de cup in, laat die daar 12 uur zitten, en haalt ze er gewoon weer uit. En ja, dat is een beetje wriemelen, maar het gaat tenslotte om je eigen lichaam -ik denk dat het niet slecht is dat je jezelf ook daar een beetje leert kennen. En ja, je hebt dan een bekertje met bloed in je handen. Ik kan me voorstellen dat dat voor sommige mensen een afknapper kan zijn, maar langs de andere kant: als je je regels hebt, word je sowieso met bloed geconfronteerd. En zelf vind ik het eigenlijk wel interessant dat ik nu een zicht heb op hoeveel bloed ik precies verlies. (***)

Maar soit, het gaat er natuurlijk om dat dit een honderd procent ecologische manier is om je maandstonden door te maken. Stel je even de berg afval voor die een vrouw doorheen al haar vruchtbare jaren accumuleert. Dat kan dus allemaal voorkomen worden door die simpele latexcups te gebruiken. Want al wat je moet doen, is ze na gebruik schoonspoelen en in kokend water steriliseren (ik doe dat in de microgolfoven). En daarna zijn ze weer klaar voor gebruik. Dus op termijn bespaar je ook heel wat op uitgaven.

Tot zover de meest intieme blogpost ooit (bewijs van mijn engagement voor het milieu). Ik ben benieuwd naar jullie opmerkingen 🙂

(*) Een idee voor een heel vreemd soort superheldenfilm komt nu in mij op.

(**) Ik ben uiteindelijk gewoon gestopt met maandverband te kopen, zodat ik op een bepaald moment geen andere keuze had dan de cups te gebruiken.

(***) Een idee voor een vreemd soort vampierenijsjes komt nu in mij op.

Advertentie

84 gedachtes over “Duurzame geslachtsdelen

   1. Tina

    Ooooooh wat fijn, welkom in de wereld van de ladycups. Wij organiseren ook cupparties 😜 Ook erg tevreden van mijn cup, maar sinds kort weer menstruatie (11 maand vrij van geweest 🙈) en op 1 of andere manier zit die nu minder goed. Waarschijnlijk is m’n lichaam veranderd. Zal nog es op consult moeten bij Tante Rosa 😉

   1. marieclaire

    Breedte: 41 – 47 mm
    Lengte: 40 – 57 mm
    Check voor meer informatie: instrumatiecup-info.nl
    You’re welcome😉

 1. De pil neem ik niet meer. Ik vind het fantastisch dat ze bestaat en voor zoveel vrouwen een oplossing vormt, maar de migraine was niet meer te harden. We gebruiken nu condooms, maar de echtgenoot denkt na over de procedure die jij aanhaalt. We willen nog even wachten, tot we echt zeker zijn. Zo’n cup ga ik dan weer niet gebruiken, het is gewoonweg niets voor mij. Maar dank aan diegenen die het wel doen en zo de afvalberg helpen verkleinen :-).

  1. Fijn te horen dat jullie het overwegen! Er lijkt bij sommige mensen wat weerstand te bestaan tegen het idee, maar dat is echt nergens voor nodig. Zoals gezegd: geen enkel negatief neveneffect gemerkt.

 2. Yeah, goed dat je hier over schrijft!
  Ik vind zelf de gifstoffen die in tampons of maandverband zitten een naar idee (pesticiden die worden gebruikt in de katoenteelt, of stoffen die vrijkomen door de aanwezigheid van plastic). Niet alleen de cup is daartoe prettiger; wasbaar maandverband of ondergoed (period panties) werken ook. 🙂

  1. Gifstoffen in tampons en maandverband, dat wist ik niet eens… Wat een eng idee!
   Bednakt voor je opmerking over wasbaar maandverband en ondergoed, dat klinkt als een heel goed alternatief voor wie die cups niet ziet zitten..
   En dat ga ik zelf ook eens overwegen voor op reis, want da´s misschien makkelijker dan je cups in andermans keuken te moeten steriliseren 😉

  1. De muze he 😉
   En ik denk altijd wel een tijdje na over mijn titels, want ik vind die minstens even belangrijk als de tekst zelf. Ik zie dat mensen vaak doorklikken naar oudere teksten, en dat is dankzij de titel, vermoed ik.

 3. Het mag geen taboe zijn. Het is goed dat je hier zo openlijk over schrijft.
  Al deze zaken heb ik echter niet meer nodig, maar ik geef wel nog steeds seksuele voorlichting op school, dus ik lees nog steeds alles met gretigheid wat betreft de intieme zaken. Een mens kan niet genoeg weten. Toch jammer dat ik die cups niet meer kan uittesten…

  1. Bedankt Matroos! En als jij seksuele voorlichting geeft, dan kan je een heel belangrijke rol spelen in bewustwording op dat vlak! Ik denk dat ecologie en duurzaamheid ontzettend belangrijk zijn (global warming is hier echt overduidelijk aan de gang) en dat we daar op alle vlakken van ons leven over moeten nadenken. Dat we bij elke beslissing moeten denken: wat is de impact hiervan op het milieu? En dat moeten we samen uitzoeken, want de meeste van de impact zien we niet direct (wat hormonen van anticonceptie aanrichten in het mariene leven bijvoorbeeld, of de afvalberg aan maandverband, en ga zo maar door). Dus ja, iets waar we zeker over moeten nadenken en praten. Daarom ben ik ook zo blij dat iedereen hier hun gedacht achterlaat, zo horen we verschillende stemmen 🙂

 4. Leuk dat je hier over schrijft 🙂 Mezelf hormonen toedienen heb ik nooit gedaan. Het moge gangbaar zijn, ik vind dat echt een eng idee!
  Zelf ben ik enkele jaren geleden van wegwerp maandverband overgestapt naar wasbaar, en uiteindelijk naar een cup. Had ik al veel langer moeten doen, wat een geweldige uitvinding! Makkelijk, goedkoop, milieuvriendelijk, je krijgt een betere relatie met je lichaam en je cyclus, niets dan lof over de cup. Menstruatieondergoed bevalt mij persoonlijk minder, maar het is toch geweldig dat er zoveel gezonde en ecologische alternatieven zijn tegenwoordig.

  1. Wat fijn dit te lezen! Ik herinner me dat ik die cup een paar jaar geleden al eens op tv had gezien, iemand die geïnterviewd werd haalde ze daar boven. Toen leek het me nog een beetje een vreemd idee, maar nu denk ik ook: was ik er maar eerder mee begonnen.
   En dat van die hormonen: had ik geweten hoe slecht het voor me was, dan was ik er nooit mee begonnen. Maar dat was toen zo gangbaar, dus als je dat aangeboden wordt, dan ga je daar als jongere gewoon in mee natuurlijk (of dat was althans zo toen ik een tiener was).

 5. Het werkt alleen als je een normale menstruatie hebt en niet intensief sport. Voor mij was het niet bruikbaar omdat het doorlekte na 2 uur hardlopen en heel beroerd zat op het racefietszadel. Verder was het voorafgaande aan de overgang niet te doen omdat de capaciteit te klein was (stortmenstruaties) en ook omdat ik veel weken achtereen vloeide hetgeen je gevoelig maakt voor infecties. Wegwerp is dan beter. Ik heb uiteindelijk een Novasure behandeling gehad waardoor het vloeien stopte en ik dus niks meer nodig had. Ik hoop dat het goed functioneert bij jou.

 6. marieclaire

  Dat menstrueren zou gewoon moeten stoppen eens je hebt besloten dat er geen kindertjes meer komen. De mens evolueert niet. In feite zou je zelf moeten kunnen bepalen wanneer het tijd is om vruchtbaar te zijn. Niet van elf tot vijftig. Een keer per maand is sterk overdreven. Ik pleit voor evolutie.

  1. Dan zouden we je met veel plezier het organisch maandverband hebben aangeprezen 😉 (Daar had ik aanvankelijk niet eens aan gedacht, maar dat zijn dus de leuke neveneffecten van de commentaren van anderen hier op de blog :))

   1. Mrs. Brubeck

    Al goed dat het niet meer hoeft, dat is net als wegwerpluiers… toen ik een jaar of 35 geleden ging babysitten moest ik met katoenen luiers, spelden en een plastiek broekje erover klungelen… verschrikkelijk! Lang leve de vooruitgang, ik wil best recycleren en geen plastiek verpakkingen kopen, maar er is een grens voor mij!

 7. Ik schakelde eerder dit jaar over op wasbaar maandverband en ben fan. Ik heb al sinds ik 12 was van die “stortmentruaties” die normaal pas in de overgang komen. De gemiddelde cup kan 25ml opvangen, op de zwaarste nachten verloor ik tot 40ml in minder dan 8u. Dan is een ultra absorberend nachtmaandverband niet genoeg, die lekken soms vanaf 30ml, steevast vanaf 35ml. Of ik verloor 25ml in een uur vol pijn na de eerste nacht met weinig bloed. Ik had nachtmaandverbanden nodig om op school de tijd tussen de pauzes door te komen en ben nog steeds geen fan van menstrueren 😏. Gemiddeld verliezen dames 50ml in totaal, maar de mediaan ligt tussen de 20 en 30ml. Sinds vorig jaar neem ik er medicatie voor en nu is het voor het eerst redelijk qua hoeveelheden. Tampons voelen voor mij telkens weer alsof je schuurpapier uithaalt, waardoor ik de cup nog niet durfde uitproberen. Maar wasbaar maandverband gaat dus wel. Het lukt zelfs zonder lekken als de medicatie bijna op is en ik bijna zo hevig bloed als vroeger. Bamboe heeft blijkbaar een heel hoog absorptievermogen, de grote verbanden kunnen meer opnemen dan een wegwerp voor de nacht 🙂

  Een vasectomie is een zegen. Dat hadden wij al afgesproken toen ik na een jaar samenzijn veranderde van pil en veel neveneffecten had. Ik ben niet meer begonnen aan hormonen na de kinderen. Manlief heeft nog een paar jaar gewacht en er is een je-weet-maar-nooit backup in een spermabank, maar er waren nooit echt twijfels over. Mijn lichaam maakte de kinderen, hij ging voor een knip. Hij had de pech dat er complicaties waren en herstellen een pak langer duurde, maar zelfs nu vindt hij het nog steeds een faire deal. Het helpt natuurlijk wel dat hij me met een hoofd zo rood als een tomaat heeft zien een baby er uit persen, daar verbleekt zowat al de rest bij 🤣

  1. Dit doet me beseffen hoe weinig we stilstaan bij de term “bloedverlies”. Dat is echt veel bloed dat je verliest zeg, dat kan niet anders dan een impact hebben. Maar er werd ons nooit gezegd dat we het wat rustiger aan mogen doen of beter voor onszelf moeten zorgen wanneer we onze regels hebben. Terwijl dat vaak echt wel nodig is.
   En hier werd dezelfde overeenkomst gemaakt ivm de voortplanting 🙂 Heel erg tevreden mee, allebei. De ingreep zelf kan inderdaad wel een paar dagen vervelend zijn, maar vergeleken met een bevalling is het peanuts. Ik vind het ook mooi dat onze mannen op die manier ook iets kunnen bijdragen. Sommige mensen schijnen te denken dat ze daardoor “minder man” worden, maar ik ben hem er alleen maar nog liever door gaan zien.

   1. Hier zorgt dat bloedverlies toch telkens voor enkele verplicht rustige dagen. Als ik het niet vrijwillig doe, dan dwingt mijn lichaam me er wel toe. Dat is wel makkelijker nu ik zelf mijn dagen inplan. Alles heeft voordelen 😉
    Mijn lieverd heeft er helaas enkele maanden pijn van gehad, hij was die ene per zoveel duizend met complicaties. Hadden ze op voorhand gezegd dat je na de ingreep een week lang absoluut niet mag fietsen, dan was onze planning beter en de pijn minder geweest. Maar zelfs nu is er geen spijt. En inderdaad, ik zie hem er ook nog liever door. Ik vind het net een voorbeeld van “manning up”, in plaats van minder man worden. Ik voel me alleszins extra gekoesterd doordat manlief die verantwoordelijkheid op zich nam 😊

   2. Ja, zo is dat. Verantwoordelijkheid nemen, een offer brengen. Dat is partnerschap. Dan kan je je beiden gesteund voelen, als je daar samen over kan praten en die beslissingen samen kan nemen. Dat is het soort relaties dat we willen.

  1. Je bereikt de echtgenotes die het ter sprake kunnen brengen? Ik heb de indruk dat de mannen van de millenial generatie er iets meer voor openstaan, maar dat kan ook gewoon aan mijn vriendenkring liggen. Ik liet alvast de man “meegenieten” van alles wat bij de zwangerschap en borstvoeding etc kwam kijken, net zoals ik het niet kan verstoppen als mijn regels pijnlijk zijn. Ik gok dat het meer betrokken zijn bij alles helpt om het wat meer in perspectief te plaatsen.

   Als je als vrouw last hebt van hormonale anticonceptie en je hebt een gelijkwaardige relatie, dan kun je ook weigeren om de verantwoordelijkheid van de anticonceptie op jou te nemen. De pil of het spiraaltje is niet verplicht hé. Het condoom is een prima alternatief en als je partner dat niet wil kan hij het zelf oplossen.

   1. marieclaire

    Persoonlijk ben ik van mening dat mannen hierover moeten worden geïnformeerd voordat ze in een relatie zitten. Via voor mannen bestemde kanalen als (digitale) tijdschriften, blogs e.d. Columns in Autoweek en zo. De biologielessen op school voorzien hier niet in.

   2. Dan had ik het uitzonderlijke geluk een biologieleerkracht te hebben die dat wel deed. Wij kregen voorlichting van een pas afgestudeerde interim bioloog (20 jaar geleden) die heel duidelijk maakte dat je niet mag vertrouwen op methodes zoals kalender of temperatuur. Dat de pil maar zo betrouwbaar is als het dagelijks op ongeveer hetzelfde moment nemen en nooit koorts hebben omdat dat de werking verstoort, dat het spiraal in uitzonderlijke gevallen kan gaan zwerven in de baarmoeder en dat niet iedereen er goed tegen kan. Dat het condoom zowat het veiligst is als het goed gebruikt wordt, de dikkere versie voor anale seks omdat het anders kan scheuren, en dat de verhouding tussen een vasectomie en sterilisatie van de vrouw ruwweg zoals een schaafwonde en een gebroken been. Die lessen waren de max, ook al waren de jongens wat van de kook 🤣

   3. Schitterend zeg. Dat naast die fantastische leerkracht geschiedenis waar je het eens over gehad hebt, doet mij vermoeden dat jij naar een vree goeie school bent geweest 🙂

   4. Op sommige vlakken wel. Als tegengewicht hadden we een godsdienstleerkracht die haar vak even belangrijk vond als wiskunde (ik deed 8u), dat je enkel kanker krijgt als je teveel kankert (statement enkele weken nadat een vriendin de diagnose hersentumor met uitzaaiingen kreeg) en trok het anti pestbeleid op niks. Maar elk jaar had ik wel minstens één echt pareltje onder mijn leerkrachten 🙂

   5. Columns in autoweek, wat een geweldig idee 🙂
    En dit zou inderdaad tijdens de lessen biologie en seksuele voorlichting gegeven kunnen worden. Ze hebben het altijd over de pil en het condoom, maar niet over alternatieven. En huisartsen kunnen daar ook een motor in zijn.

   6. Absoluut. Ik dnek dat het heel waardevol is dat we in onze relaties veel opener praten, en elkaar dichter bij elkaars beleving betrekken. Omgekeerd denk ikd at het voor vrouwen ook verhelderend kan zijn van mannen te horen wat zij soms allemaal op hun schouders torsen, en daar meer begrip voor te krijgen. (Hoe het in LGBTQ-relaties werkt, weet ik niet, daar heb ik geen ervaring mee.)
    Ik ben ervan overtuigd dat dit soort conversaties (luisteren naar elkaar en inlveven in elkaars wereld) en het zoeken naar andere oplossingen een koppel dichter bij elkaar brengt.

  2. Ik weet dat er hier ook heel wat mannen komen lezen, en aangezien het een thema is dat vooral heteroseksuele koppels aangaat die geen kinderen meer willen, denk ik dat het evengoed de vrouw kan zijn die het op tafel gooit.
   Er zijn vast nog wel efficiëntere manieren om deze boodschap bij de juiste doelgroep te krijgen, maar al wat ik heb, is deze blog. Ik kan maar roepen zo ver als mijn stem draagt.
   Maar ik hoop dat het laten vallen van een idee voor rimpelingen in het water zorgt, die verder dragen dan je op het eerste zicht zou vermoeden.

 8. Kleine Atlas

  Awel, Kath, goed gedaan om daar eens over te babbelen! Gek genoeg voelde ik toch wat schroom om zelf te reageren. Nochtans gebruik ik al zeker 5 jaar een cup. Ik vind dat schitterend gerief. Nooit meer langs de kassa met met intieme aankopen. Zoveel beter voor het milieu. En het beste: vanaf dag 2 vergeet ik het ongemak van mijn regels. Het ding zit daar, en kan daar gemakkelijk 12 uur blijven zitten. En wat je schrijft, over dat het ook wel goed is jezelf op dat vlak wat beter te leren kennen, dat volg ik ook. Weet je: zolang ik elke maand tampons of maandverband moest kopen, voelde ik me toch wel dirty ergens. Alsof ik toch een beetje ziek was. Met zo’n cup vind ik dat precies minder, het is minder apothekers-achtig en meer DIY :-).

  1. Ja, die schaamte begrijp ik wel, want uiteindelijk is dit een thema waar sommige mensen “een spel” van maken, en dat maakt het voor de anderen een beetje een risico om erover te praten. Dus ik vind het wel heel stoer dat we dat hier op de blog gewoon allemaal lekker doen 🙂
   Ik vraag me wel af of ik hier nu lezers mee ben kwijtgeraakt, haha. Maar dat is dan maar zo.
   Wat cool dat je al zo lang cups gebruikt! En wat jij als voordelen aangeeft, dat merk ik zelf ook. Ik vind het precies ook properder, en ik voel me er ook een beetje meer een “wetenschapper” bij, op een of andere manier 🙂

 9. Mijn echtgenoot was hoffelijk, echter moet ik om andere redenen hormonen nemen. (endometriose).
  De cup probeerde ik nog niet, geen lekkages?
  ik ben erover gaan lezen omdat ik ze niet zoveel vanaf wist, maar lijkt me een “gedoe”…

  Een team wetenschappers aan het universitair ziekenhuis Croix-Rousse in de Franse stad Lyon nam het gebruik van tampons en menstruatiecups onder de loep. De vorsers verzamelden sinds oktober van vorig jaar zevenhonderd gebruikte exemplaren en onderwierpen ze aan een analyse in het labo. Ze wilden kijken in welke mate de items een invloed hebben op de zeldzame maar gevaarlijke tamponziekte, in de wetenschappelijke wereld beter bekend als het toxic shock syndrome.

  Meer ‘tamponziekte’ door cups

  En wat blijkt: de ophoping van bloed in je vagina is dé veroorzaker van de ziekte. De onderzoekers claimen dat het gebruik van cups in vergelijking met tampons gevaarlijker is om de aandoening te krijgen omdat er een verluchtingsgaatje in is verwerkt. Bij gebruik van het voorwerp, komt er dus meer lucht in de vagina terecht. Die creëert een meer uitnodigende leefomgeving voor de zogenaamde Staphylococcus aureus, een bacterie die de ziekte triggert en jaarlijks twintig mensen treft.

  Grondig onderhouden

  Ondanks hun bevindingen, raden de vorsers het gebruik van de cups niet af omdat ze de meest ecologische keuze zijn tijdens de maandstonden. Ze suggereren wel enkele tips om de risico’s op infecties te beperken. Zo kan je volgens hen maar beter niet met de cup slapen en doe je er goed aan om het voorwerp om de zes uur even schoon te maken met water en geurloze zeep. Indien mogelijk, om de vier uur. Na de maandstonden mag je de cup een vijftal minuten in kokend water laten onderdompelen om overblijvende bacteriën te doden. Spoel daarna grondig af met schoon water. Ga je toch voor tampons, vervang dan ook om de vijf uur.

  1. Bedankt voor de waarschuwing!
   Blijkbaar is er wel nog geen enkel geval bekend van een vrouw met toxischeshocksyndroom te wijten aan een cup (behalve één geval, waarbij de vrouw zichzelf met haar vingernagel inwendig verwondt had). Dus het gaat allemaal om labotesten, en er is nog niets bewezen over het effect in een vrouwenlichaam, terwijl vele vrouwen dit al jarenlang gebruiken. Gevallen van toxischeshocksyndroom door het gebruik van tampons zijn er echter massaal. Dus het is allemaal heel erg voorbarig. maar een gewaarschuwd mens is er twee waard natuurlijk, dus altijd goed schoonmaken, die handel, en liever extra verversen dan te weinig.
   Dit artikel in test-aankoop vond ik ook wel objectief genoeg om rekening mee te houden:
   https://www.test-aankoop.be/gezond/dagelijkse-verzorging/geteste-producten/nieuws/menstruatiecup

   1. Bij mij en mijn lieve freule zijn beide in dit stukje aangehaalde onderwerpen nooit taboe geweest.
    Maar er zijn nog zaken waar ‘mannen’ heel terughoudend in zijn. Je weet nog dat je me begin vorig jaar een tip gegeven hebt voor dat CGG? Daar heb ik ook mogen constateren dat, vooral ook in de groepslessen, bijna geen man te bespeuren viel. Niet dat ik me dit beklaagde, want ik werd verwend als een koning bij de koffie en koekjes.

   2. Ik kan me dat heel goed voorstellen -zowel dat je de enige was, én dat je flink verwend werd 🙂
    Dat is voor mij een pijler van anti-machismo die we nog vele teveel uit het oog verliezen: mannen moeten zich veilig kunnen voelen om over zogenaamd “vrouwelijke” thema´s te praten. Soms vraag ik me af of dat niet het grote deficit is van het feminisme, dat uit het oog verloren wordt hoe zwara mannen lijden onder het juk van “een echte man” moeten zijn, en dat dat betekent dat ze zich alijd sterk moeten houden, hun gevoelens moeten verdringen en niet aan zelfonderzoek mogen doen.
    De mannen die daar tegeningaan, vind ik persoonlijk van het stoerste soort dat er te vinden is 🙂

 10. Hier ook al jaren een zeer tevreden gebruiker van een cup, op de eerste dag aangevuld met herbruikbaar maandverband (een dik voor ’s nachts, een kleiner voor overdag, waarbij dat laatste weliswaar eerder uit voorzorg dan uit noodzaak is). En de rest van de week, ’s ochtends insteken, ’s avonds wisselen, zo’n gemak tegenover tampons of maandverband dat je zoveel vaker moet vervangen.
  Ik neem momenteel ook de pil, al wil ik daar eigenlijk mee stoppen. Gebruik ze ondertussen al bijna 20 jaar constant, want ik had onregelmatige menstruatie met zware buik- en hoofdpijn als puber, waardoor ik toen de pil aangeraden kreeg om het allemaal wat regelmatiger te maken. Dat hielp wel, maar ondertussen weet ik dat die reden niet meer geldt (één jaar gestopt tussen twee relaties in en toen ging het; achteraf bekeken stom dat ik het niet sneller probeerde, want ik was vijf jaar single, maar zat nog teveel met dat idee van “zware maandstonden” in mijn hoofd).
  Eens we zeker weten of er kinderen komen en die er zijn, zou J. ook wel voor een vasectomie gaan, maar tot dan is dat natuurlijk geen optie. Volgens de gyne wacht ik beter met een spiraaltje, want aangezien die zwangerschap (als ze er komt) binnen dit en pakweg 3-4 jaar zou zijn, heeft het geen zin dat voor “zo’n korte tijd” te plaatsen. Blijft dus eigenlijk als enige goede alternatief condooms over, maar daar is J. minder fan van (en is dan ook weer plastic afval, hoewel dat misschien naar ecologische schade gelijkwaardig is aan de hormonen die ik uitplas, geen idee?).

  1. Super dat je ook al zo lang de cup gebruikt, ik wist eigenlijk niet dat die kennelijk al zo goed ingeburgerd was? En condooms, ik weet niet of latex midner slecht is voor het milieu dan pure plastic, geen idee eigenlijk… Afbreekbaar is het denk ik niet. maar als het iets is wat je een paar jaar gebruikt, om dan nadien voor een duurzame oplossing te gaan, dan is dat uiteindelijk maar een beperkte tijd dat je het moet gebruiken he. Ik denk dat 100 procent ecologisch bezig zijn meestal erg moeilijk is, en dat we onszelf sommige perioden moeten teostaan waarin we wel een tijdje een andere oplossing gebruiken, gewoon omdat er niet echt een alternatief is. Dat is nog altijd mijlen beter dan helemaal niets doen.

 11. ik was begin dertig, twee jaar eerder gescheiden en ging op een vrijdag naar mijn huisarts (m) voor een verwijsbriefje vasectomie. Was vergeten dat hij op vrijdag er niet is, maar wel zijn vaste vrouwelijke kollega huisarts. Ik vond het flauw om niet aan haar dat verwijsbriefje te vragen, om de reden dat we elkaar nog niet kenden. Maar ik moest praten als Brugman, zij wilde er niet aan gezien mijn leeftijd en de kans dat ik er later spijt zou krijgen in een nieuwe relatie (in die tijd was het idee dat het terugdraaien na vijf jaar zo goed als onmogelijk is). Ik had al een zoon, en mijn argument was in de trant van niet meer eigen kinderen op de wereld zetten, wellicht nog eentje adopteren. Uiteindelijk ging ze overstag en gaf me de verwijzing in een enveloppe aan de specialist. Die maakte ik buiten open en er ontstond: wegens wisselende kontakten. Ik vond dat heel erg een konklusie van haar, maar ik ging niet terug om darover te klagen.
  Ik lees in de reakties hierboven van een back-up in een spermabank, daar was ik tot nu toe nog niet opgekomen, en mijn huisarts destijds ook niet. De specialist vroeg mij net voordat hij me onder narcose zou gaan brengen :”weet je het zeker? Je kunt nu nog terug”. Dat vond ik wel tof.

  1. Goed dat je toch hebt doorgezet. Ik vermoed dat je er nadien ook geen spijt van hebt gehad, zoals die arts,die je met zoveel weerstand toch dat briefje voorschreef, je voorspelde?
   Net voor ik ging bevallen probeerde de gynaecoloog me er ook van te overtuigen voor een epidurale verdoving te kiezen, maar ik bleef weigeren. “Je gaat er nog om gillen,” voorspelde ze. Maar ik ben zonder epidurale bevallen, net zoals ik wou, en heb daar geen greintje spijt van gehad.
   Dan liever de aanpak van je specialist, die zonder weerstand gewoon vriendelijk checkt of je er helemaal klaar voor bent,

   1. nee, ik heb er geen spijt van gehad, wel heb ik onderschat dat een nieuwe relatie het erg spijtig kan vinden, misschien een zus van mijn vrijdaghuisarts, nee geintje. Die huisarts had een terechte overweging, maar gaf daarbij geen praktische oplossingen in mijn gedachtengang. Misschien ook omdat we elkaar op dat moment voor het eerst leerden kennen. Nu bedenk ik dat ze ook had kunnen voorstellen dat ik deze vraag liever toch bij mijn “eigen huisarts” zou gaan neerleggen, want er was geen haast., In hoeverre “kende” jij de gynaecoloog?

   2. Dat begrijp ik. De gynaecologe kende me niet goed, ze heeft me enkel begeleid tijdens de zwangerschap en was op andere vlakken ook nogal bruut. En omdat ik toen nog niet zo goed Spaans kon, was het ook nogal moeilijk om me verbaal te verdedigen. Maar soit, ik ben blij dat ik ondanks alles op mijn strepen ben blijven staan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s