Nothing New Year

Vorig jaar had ik maar één voornemen: mooie dingen maken. Daar ben ik naar eigen normen goed in geslaagd (een paar van mijn naai,-en haakwerkjes kan je zien op instagram, @kathleenverbiest24).

Wat gaan we dit jaar doen, behalve Het Boek afwerken?

Nou, ik wil het mezelf wat moeilijker maken. Want ik heb het gevoel dat de tijd dringt. Dat dit coronavirus geen hindernis op de baan is, maar een wake-up call. Dat “is dit wel duurzaam?” de standaardvraag moet worden bij elke beslissing die we nemen.

Daarom ga ik dit proberen: een jaar lang niets voor mezelf kopen. Ik ga kijken of ik het twaalf maanden lang kan redden met de spullen en de kleren die ik heb. Alles verwerken, opgebruiken, afdragen wat ik al heb. Tweedehandsspullen kopen mag wel (*), en ik wil ook een uitzondering maken voor de boeken die ik al een tijd op mijn wenslijstje heb staan.

Als tweede uitdaging zou ik graag nooit meer het vliegtuig nemen. Want er is niets dat zo ontzettend vervuilend is als vliegen. Dat voor elkaar krijgen, is nog een ander paar mouwen, want wij hebben geen breed budget, en wij reizen niet voor het plezier, maar om onze familie te zien. Ik weet dus niet of het gaat lukken, maar ik wil toch mijn best doen om het voor elkaar te krijgen. Dit jaar zijn we daar alvast met glans in geslaagd, haha.

Enfin, om maar te zeggen: Moeder Aarde, dit jaar is voor u.

(*) Dat klinkt vanuit Vlaanderen vast als een gemakkelijkheidsoplossing, maar bedenk: hier zijn geen Kringwinkels! Ik ken één tweedehandswinkeltje ergens in Valencia, in een oude garage, en op zondagochtend is er een zigeunermarkt naast het voetbalstadium. (Maar ik ben geen ochtendmens. Dus ja.)

Advertentie

36 gedachtes over “Nothing New Year

 1. Mooi voornemen, zeker wat het vliegen betreft. Spanje-België is vrij goed overbrugbaar met de wagen. Als het dan nog een beetje zuinig model is, is het al helemaal prima.
  P.S.: Vroeger heb ik die afstand zelfs een paar keer al liftend afgelegd, kun je nagaan! Doch ik was toen nog “iets” jonger dan nu, zeg maar. 😀

  1. Voer voor een reisroman, zoiets liftend ondernemen! Hoe viel dat mee, zo naar Spanje liften?
   Mijn ouders gingen vroeger altijd met de wagen op vakantie naar Sopanje en Italië, met de drie kinderen achterin. Dus ik weet uit eigen ervaring dat het kan en hoe het voelt 😉
   Maar voor ons is de wagen geen optie, want ik maak de reis alleen met mijn dochter, en ik twee dagen alleen achter het stuur, dat is levensgevaarlijk, haha. Het zal dus waarschijnlijk treinreizen worden.

 2. Super. Ik heb eens een jaar geen kleding gekocht, behalve panties, maar die heb je in Spanje niet nodig. Het gaf mij veel duidelijkheid over wat ik echt waardeerde. Misschien kun je ook spulletjes ruilen. Ik heb maar een paar maal gevlogen in mijn leven. Ik denk niet dat daar nog veel bij gaai komen.

  1. Ik heb mijn kleerkast al eens opgeruimd, en hoewel daar niet eens zoveel inhangt, kwam ik toch een paar dingen tegen die ik bijna nooit draag, en die ik nu dus wel weer ga gebruiken. Het geeft inderdaad duidelijkheid.
   Wij vliegen normaal gezien elk jaar een keer op en af, dus als we dat zouden kunnen vervangen door een andere manier van transport, zou dat wel veel verschil maken. Goed dat jullie het sowieso al weinig doen, dat is het beste natuurlijk..

 3. Een fantastisch gelukkig nieuwjaar, Kath!
  Heel mooie voornemens, maar toch een kleine kanttekening (op risico dat ik van jou en anderen een ‘teljoor’ in mijn gezicht krijg). Waarom jezelf pijnigen en je ALLE ‘nieuwe dingen voor jezelf’ ontzeggen. Het leven van een gezonde mens vliegt zo voorbij. Er is ook een tussenweg waar je bijvoorbeeld uitkijkt naar (bijvoorbeeld) dat ene mooie kleedje dat je hebt zien hangen in de etalage.
  Een vliegtuig ‘nemen’ doe je inderdaad beter niet. En als je dat dan toch eens zou doen in een vlaag van verwarring, geef het dan toch terug aan de eigenaar.

  1. Dat vind ik een lieve opmerking, Paul, zeker geen teljoor in uw gezicht waard 😉 En je hebt natuurlijk helemaal gelijk: het leven is te kort om onszelf alleen maar dingen te ontzeggen. Ik heb mezelf een paar weken geleden trouwens nog een vest kado gedaan -exaact de vest die ik wou, al ben ik er wel drie keer voor terug naar de winkel gegaan omdat ik toch nog tot het laatste moment twijfelde. En nu ben ik zo blij dat ik ze heb, haha.
   Maar ik zie het als een experiment, een soort strikt dieet waarna je wanneer het voorbij is nog meer gaat genieten van wat je wel hebt, of eventueel aankoopt. En ook: ik denk dat ik nog meer “profijt” kan halen uit wat ik al heb. Maar daarvoor moet ik me eerst daarop concentreren. Dat is dus het experiment… En ik weet natuurlijk nog niet of het ook gaat lukken 😉
   Maar ik vind het dus wel een heel waardevolle opmerking die je gemaakt hebt. O, en ik heb ook zitten denken: als ik echt iets wil, dan vraag ik het gewoon voor mijn verjaardag 😉

 4. Succes Kathleen!!
  Ik kom net uit zo’n nietsnieuwjaar en ik kan je vertellen dat het me ontzettend meegevallen is.

  Ook qua cadeaus (dat leek me lastig, maar iets geven wat je op mag eten, of iets geven wat betekenis voor mij heeft (gehad) werkte). Wat lijkt jouw lastig? Misschien kunnen we op voorhand al eens over sparren?

  En nog een ongevraagd advies: betrek anderen erbij.

  Ik had het bijvoorbeeld stom gevonden om alleen op zoek te gaan naar alternatieven, maar samen durf je toch meer. Bijvoorbeeld toen we eens in de buurt vroegen of iemand bloempotten over had, bleek dat er garages vol bloempotten én een waterton én gereedschap waren, en de mensen waren heel blij dat iemand er iets mee ging doen. En wij waren blij met mooie spullen voor een klein prijsje. En de egels waren (hopelijk) blij met alle bakjes water in de buurt.

  Het feit dat ik kon zeggen ‘ik probeer een jaar lang niets te kopen’ was tevens vaak een leuk begin van een gesprek.

  1. Ik had al het gevoel dat jij daar ervaring mee zou hebben (weet niet of je daarover geschreven had of dat ik dat gewoon vermoedde) 🙂 Wat goed, Loes!
   En dat is inderdaad zo: mensen zijn blij als iemand iets kan doen met iets wat bij hem toch maar rondslingert. Ik heb hier de vraag gelanceerd geen oude tassen of kleren met nog bruikbare ritsen erin weg te gooien, want die kan ik eruit knippen en in iets anders naaien. Zo spulletjes “redden” is echt heel leuk.
   Wat kadootjes voor anderen betreft, weet ik nog niet wat ik ga doen, maar ik heb hier nog wel materiaal genoeg liggen om een paar leuke tassen en poppetjes te maken. En mijn dochter betrek ik niet in dit experiment -die draagt sowieso een mix van tweedehands en nieuw, en die twee keer per jaar dat ik haar in een klerenwinkel loslaat, wil ik haar niet ontzeggen.
   Ik hoop dat ik aan het einde van het jaar een soort lijst heb met welke spullen ik echt nog wil binenhalen en welke niet -en dat er dan ook wat meer plaats voor gaat zijn in de kasten 🙂

   Heb jij er ooit over geblogd? Kan je eventueel een link hieronder zetten?

   1. Nee, ik heb daar niet over geschreven. Ik denk omdat het als normaal voelt: ik koop al jaren bijna niets nieuws.
    Misschien ook omdat het wat normaler is om je aanwinsten te showen, dan om je niet-aanwinsten tja, niet te laten zien. (Weer niets gekocht! Weer niets gekocht! Da’s wat saai hè)

   2. 😀
    Ja, dat is wel zo, haha.
    Maar ik ga denk ik wel laten zien wat ik gerepareerd heb (enfin, als er dingen te repareren zijn en ik ze ook daadwerkelijk gerepareerd krijg…)

 5. Moedig en ben benieuwd of het lukt. Maar dat lezen we ongetwijfeld hier nog wel. Dat niet-vliegen heb ik me een paar jaar geleden al voorgenomen, met één uitzondering: onze zoon en zijn gezin bezoeken in Thailand.

  1. Wat goed! En erg begrijpelijk dat je voor Thailand een uitzondering hebt gemaakt, daar geraak je niet zomaar met de trein. Dat is wat vliegen zou moeten zijn he: een bjizondere uitzondering voor verre bestemmingen. dan wordt een vliegreis ook meteen weer iets speciaals!

 6. Kleine Atlas

  Hey Kath, dat worden interessante blogs!! Ik nam lang geleden de (Flix)bus vanuit Valencia tot Brussel. Wel echt slopend, ik zou nu zeker een voorkeur voor trein hebben.

  Ik zou zeker eens kijken naar: https://www.seat61.com/international-trains/trains-from-Brussels.htm#Brussels-Spain
  Verder: met een Interrail en veel andere treintickets reizen kinderen tot 12 jaar gratis mee. Momenteel 20% korting, flexibele vertrekdata, maar jij zou door 2 populaire gebieden moeten, SP en FR = veel toeslagen als je snelle treinen neemt, dus mss toch interessanter rechtstreeks tickets aan te kopen.
  Voor Parijs-Brussel is er tegenwoordig ook Izy als goedkoper alternatief voor Thalys.

  1. Oh waw, jij hebt al het werk al voor mij gedaan! Fantastisch zeg 🙂
   Op die manier ziet het er wel te doen uit. Het lijkt me sowieso ook tof om van die overnachting gebruik te maken om de stad te zien (Barcelona of Parijs, is tof voor dochterlief he). En als kinderen onder de 12 gratis meekunnen, des te beter natuurlijk. Ik denk dat het ook goed is dat dochter op die manier een gevoel krijgt van afstand, van wat er allemaal tussen Valencia en België ligt.
   Heel erg bedankt voor de info, want ik raak zelf nogal snel verloren tussen alle websites…

   1. Kleine Atlas

    Oh, blij dat je er iets aan hebt!! Inderdaad: je loopt (in het begin) snel verloren tussen de websites en het aanbod. Maar ik vind dat stiekem een deel van de pret, routes uitzoeken, dus roep me maar als ik kan helpen! Citytrip(s) zou ik er sowieso aan proberen te plakken als je tijds- en financieel gewijs kan! Dat is hét leuke aan reizen met de trein, dat je door zoveel fijne plekken passeert, dat je een op trot bent, en er écht tussenuit bent. Enfin, je merkt het wel, ik ben enthousiast over openbaar vervoer in alle vormen, er gebeurt altijd wel wat, je gaat niet van a naar b, en er verandert iets in je hoofd eenmaal je echt weg bent. Ik ga er eens over bloggen denk ik 🙂

   2. Jaa, doen! Ik vind het ergens wel heel erg spannend (ik was daar vroeger veel relaxter in, ben mij echt veel meer zorgen beginnen maken sinds ik een kind heb), maar het lijkt me zeker na dat heel erg lange thuiszitten wegens corona wel eens een goeie afwisseling van nog eens op trot te gaan…

 7. Wat mooi, voor Moeder Aarde, ik wou dat er veel meer mensen in die richting dachten! Zelf lukte het mij redelijk, afgelopen jaar zéker, wie heeft er nog nieuwe kleding nodig om thuis te zitten haha. Alleen het vliegen afzweren, vooral naar vrienden, dat is nog een beetje te moeilijk. Maar daar heeft een virus me afgelopen jaar toch mee geholpen…
  Laten we het er vooral over blijven hebben met z’n allen, wat we bewust proberen te doen voor Moeder Aarde en hoe het ons afgaat!

  1. Ja, dat is het helemaal, dat is waarom ik het wou doen! Zodat we er toch over blijven praten en brainstormen, ook al lukt het ons niet altijd. Want dat lijkt me nog altijd beter dan het maar gewoon te negeren…

 8. Heel mooie voornemens! Dat niet vliegen, dat probeer ik ook, al lukt het mij nog niet om te gaan voor definitief “nooit meer” (en vind ik best wel laf van mijzelf). Niets kopen, mja, ik koop al jaren heel bewust, maar echt niets, dat is toch moeilijk. Dat mijn kleerkast de afgelopen jaren aan een hoop verschillende maten moest aangepast worden, helpt niet echt natuurlijk… Op een uitzondering na, was dat wel allemaal ofwel tweedehands, ofwel fair of ecologisch geproduceerd, dat dan weer wel. Ik denk dat mijn grootste “zonde” op gebied van “niet echt nodig, toch kopen” vooral stationery is: stempeltjes, washitape, kaartjes… Ik gebruik het natuurlijk allemaal wel en het is een hobby, maar het zou zeker ook wel met minder kunnen. Tellen e-books (als je een e-reader hebt) ook mee bij het niet kopen? Of gaat het vooral – gezien je het om ecologische en niet om financiële redenen doet – puur om fysieke spullen?

  Ik ben alleszins heel benieuwd naar hoe de treinreis vanuit Spanje naar België je gaat bevallen! Wij wisselen af tussen trein en auto; die laatste huren we vooral nog als we ofwel echt veel moeten transporteren of als we voor een korter weekend gaan en de trein teveel impact heeft op de duur van ons verblijf. Voor de rest vind ik de trein echt fantastisch als alternatief (al zijn beide opties natuurlijk makkelijker praten van hieruit, wanneer je én het rijden kan afwisselen met twee én de treinrit amper langer duurt dan vliegen of autorijden). Ik hoop zo dat het afgelopen jaar geen impact gehad heeft op de plannen voor meer nachttreinen, zou fantastisch zijn als er daar meer opties komen!

  1. Wat spullen betreft: ik ag dus nog wel een paar boeken kopen, maar wat kleren betreft begin ik ook door te krijgen dat een belangrijke factor in het niet moeten aankopen van meer kleren is: niet veranderen van gewicht. Dus ik denk dat ik daarop ga moeten inzetten…
   Wel super dat je ecologische en fairtrade kleren koopt! Dat is hier dus niet het geval. dara is hier echt gene markt voor, jammer genoeg. Dat kan dus enkel online, en ik koop enkel graag kleren die ik ook daadwerkelijk hebben kunnen passen. Ik zou wel graag wat meer zelf maken, maar dat vraagt echt wel heel wat vaardigheden, en die ben ik me maar langzaam ana het eigen maken. maar soit, stapje voor stapje.

   En ja, we zullen zien of we het voor elkaar krijgen om van de zomer met de trein naar België te reizen…Ik wete het echt niet, maar ik ga het alleszins goed uitzoeken. Het lijkt me wel een hele belevenis, en het voordeel is wel dat ik tijd heb. Hbe jij trouwens ervaring met nachttreinen?

 9. Ik vind het heel straf dat jij kleren zelf maakt! Mijn enige probeersels met een naaimachine waren gedrochten 🙂 Ik heb gelukkig wel winkels in de buurt die fairtrade en/of eco kleren verkopen, dat is inderdaad een groot gemak! Het is geen gigantisch aanbod, maar genoeg om iets te vinden (al vul ik ook wel aan met online; heel soms moet ik wel eens iets terugsturen, maar ik heb ondertussen ook mijn “ouwe getrouwe” webshops, waar ik goed kan inschatten of iets gaat passen of niet).
  En ja, al meerdere keren met de nachttrein gereisd. Ook met Flixbus, Eurolines etc., maar die zou ik niet nemen voor zo’n lange trip. Voor mij zijn die goed als alternatief om overdag een rit van 3 à 5u te doen, want goedkoper dan de trein. Maar slapen kan je daarop amper, dus als je een nachtverbinding neemt (Zürich-Brussel is er zo eentje), ben je vooral geradbraakt tegen dat je toe komt.
  Wat de trein betreft, vind ik het echt wel de moeite waard om te investeren in de ligafdelingen. Daar bestaan – in de treinen waar ik al mee reed tenminste – twee opties voor: ofwel echt een aparte kabine per persoon of koppel, maar die probeerde ik nog niet uit (zal wel zeker goed slapen, want geen lawaai meer van andere mensen in je wagon, maar ze zijn ook duurder natuurlijk), ofwel dat je met 4 tot 6 mensen in een afdeling ligt. Die bedden zijn niet superbreed, maar voldoende om goed te kunnen slapen. Ik neem, als ik er plaats voor heb, wel mijn eigen kussen mee, net zoals op hotel. Als ik het mij goed herinner, doe jij dat ook he? 🙂 Veel hangt daar vooral af van (het lawaai van) de mensen waarmee je in de afdeling ligt, al is dat bij mij eigenlijk altijd goed meegevallen. ’s Ochtends, als iedereen opgestaan is, klap je de bovenste bedden in en kunnen de onderste omgevormd worden tot zitplaatsen, zodat je het wakkere deel van de reis wel gewoon kan zitten.
  Pure zitplaatsen raad ik af. Ze zijn wel comfortabeler dan de zitplaatsen op een bus (of die in een gewone trein; daar heb ik mij ooit aan mispakt toen ik ’s nachts over Frankfurt reisde), maar echt goed slapen doe je desondanks niet. Wij hebben één keer geluk gehad dat we alleen in zo’n coupé met 6 zitplaatsen zaten, waardoor we die uit konden schuiven en toch relatief plat konden liggen, maar dat kan dus enkel als je de hele coupé voor jou alleen hebt, wat zelden gebeurt. Goedkoper dan de ligplaatsen, maar voor mij is het het niet meer waard. Als ik een nachttrein neem, dan wil ik ’s ochtends ergens kunnen toekomen en daar meteen iets doen i.p.v. eerst nog in een bed te moeten kruipen om te bekomen van de nacht 🙂

 10. Pingback: NNY januari: Onderbroeken en het voorbeeld van de monnik – Kattebelletjes

 11. Pingback: Hier ben ik weer! – Kattebelletjes

 12. Pingback: NNY: to buy or not to buy – Kattebelletjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s