Geld besparen en de wereld redden

Kunnen jullie me helpen?

Ik ben op zoek naar dingen die je kan doen waarbij je tegelijkertijd geld uitspaart en het milieu spaart. Zoals de lege plaatsen in je koelkast vullen met pakken melk (bespaart elektriciteit) of kado´s inpakken met krantenpapier. Dat soort eco-hacks. Ik heb al een lijstje, maar wou eens horen of jullie ideeën hebben. Eender wat, hoe gek of voor de hand liggend het ook is.

Ik gooi dus even dit lijntje uit en ben benieuwd naar wat er terugkomt…

Oh, en de PCR -test van dochterlief was negatief! Oef!

Advertentie

50 gedachtes over “Geld besparen en de wereld redden

  1. Bert

    Ecosia.org, je bespaart eigenlijk niet, maar ipv dat de reclameinkomsten reclame-inkomstenje genereert zorgen voorwinst bij google en consoorten, gaat dat naar het planten van bomen. En nee, da’s niet fake. Da’s fake news van google.

    1. Tina

      Een leuke vraag right up my alley! Zijn er verpakkingsvrije winkels in Spanje eigenlijk?
      De grootste tip die ik hierbij kan geven, neem het stap voor stap aan en verwacht niet te snel te veel. Pak ruimte per ruimte aan in je huis. Start bijvoorbeeld in de keuken en bekijk of je zelf vaatwastabletten/poeder kan maken of je plastic sponsjes vervangen door kokosvezelsponsjes die nadien op de composthoop kunnen.
      Ik zelf ben het meest tevreden van onze sodastream, mijn menstruatiecup en – ondergoed, wasbare luiers, billendoekjes en snoetenpoetsers, mijn grote thermos/drinkbus, zelf bakjes meenemen naar de slager of frituur (dat heb je daar misschien niet nodig, maar misschien voor andere afhaalzaken?). Ik kan zo nog wel even doorgaan 😜🙈
      Ik schreef me dit jaar in voor de uitdaging 52 weken duurzaam. Het jaar is al 1 maand vertrokken, maar je kan vast nog inschrijven!
      https://52wekenduurzaam.nl/

      1. Er zijn naar het schijnt een stuk of twee verpakkingsvrije winkels in Valencia, maar daar geraak ik niet met de auto. Ik neem wel sinds een jaar ofzo tupperwarepotten mee naar de slager. Die vindt dat trouwens fantastisch 🙂
        Bedankt voor alle tips, ik heb me alvast ingeschreven voor de 52 weken duurzaam!

  2. Sinds ik ons een Sodastream cadeau deed voor Kerst, maken we zelf ons bruiswater van gefilterd kraanwater. Wat een verschil qua plastic afval! Het bespaart je op de duur ook heel wat centjes en gezeul met zware flessen.
    P.S.: de Sodastream behoeft geen elektriciteit noch batterijen.

    1. Affodil

      We hebben vroeger ook nog een sodastream gehad, toen dat spul pas in opkomst was. Initiatief is bij ons uiteindelijk doodgelopen op het feit dat die éne winkel waar we de “bommetjes” moesten omruilen, failliet ging en ik meer benzine moest verrijden om nieuwe te halen, dan ik de wereld kon verbeteren met minder plastic. Dus wél eerst even checken of je voldoende alternatieven in de omgeving hebt. En of de “bommetjes” daar niet allemaal door de jeugd opgekocht worden voor “alternatieve doeleinden”. Anders zal je moeten wennen aan plat water.

    1. Dat doen we ook met het haar van mijn man 🙂 En mijn laatste kappersbezoek dateert van juni 2019 -ik knip het nu zelf! Lukt aardig. Niet zo deftig als bij een echte kaster, maar omdat het toch gewoon tot op mijn schouders hangt, maakt dat niet zoveel uit.

  3. In bulk kopen, wegwerp producten vervangen door herbruikbare varianten (menstruatiecup, wasbaar maandverband, wasbare doekjes ipv keukenpapier, metalen oorstokje ipv wattenstaafje, enz), water drinken van de kraan in eigen drinkbus, zelf je eten/kruiden kweken, zelf je poetsproducten maken, losse thee kopen… In mijn ervaring is quasi alles was ecologisch is, ook beter voor de portemonnee (als je je tenminste niet laat vangen door ‘groene’ marketingtrucs)
    Goed nieuws van je dochter!

    1. Van metalen oorstokjes had ik nog niet gehoord. Hoe maak je doe dan schoon? is dat ook met ene watje aan het uiteinde? En heb je tips voor het maken van poetsproducten? Ik gebruik nu voornamelijk azijn.

      1. Kleine Atlas

        Ik kocht 2 jaar geleden voor ca. 10 euro een 5-literpak ‘panamahout-extract’. ‘soap bark tree’/quillaja heet dat in het Engels, ik zocht er eens even naar.
        Je kan daar eigenlijk alles mee doen, van poetsen over afwasmiddel maken (1/4 of wat meer/minder toevoegen aan water) tot dingen die ik zelf nog niet probeerde: wasmiddel, toiletreiniger,… Het is goedkoop, gaat lang mee en is dus ecologisch afbreekbaar.
        Verder heb ik nog een onuitputbare pot groene zeep, die al minstens 3 jaar meegaat. Samen met azijn is dat alles wat ik heb aan schoonmaakmiddelen 🙂

      2. Dus jij hebt de afgelopen twee jaar geen schoonmaakmiddelen meer moeten kopen? Wauw.. Wij gebruiken ook vooral azijn (dat wordt hier in Spanje echt voor al-les gebruikt). maar die andere producten kende ik nog niet (beghalve groene zeep). Ga ik uitzoeken, bedankt!

  4. Bij alles wat je aankoopt even nadenken ‘heb ik dit echt nodig?’ Bij twijfel: niet kopen.
    Corona: weinig uitgaan, weinig nodig. Doordacht boodschappen doen (1 keer per week). Nog nooit zoveel gespaard als het afgelopen jaar.
    Goed nieuws van je dochter!

    1. Ja, da´s ook een goed idee: welke vragen moet je je stellen vooraleer je iets koopt… Ik lees ook altijd de etiketten, daardoor zet ik al ongeveer de helft van wat ik anders zou kopen terug in het rek.

  5. Blij te lezen dat de test negatief was!

    Als antwoord op je vraag: seizoensgroenten en fruit eten. Tomaten en aardbeien e.d. zijn goedkoper als je ze koopt in de lente/ zomer ipv in de winter. Hier toch, maar aangezien veel van het supermarkteten uit Spanje komt is het aanbod bij jullie hopelijk groter.
    Stoffen zakdoeken gebruiken, kraantjeswater drinken (desnoods dubbel gefilterd als de kwaliteit lijkt op de Ierse), in bulk kopen. Wat voor mij het best werkt is, zoals hier al gezegd werd, me afvragen of ik het echt nodig heb voor ik iets koop. Wat bij de o zo verleidelijke hobbyartikelen van de wekelijkse koopjes betekende dat ik het niet op het moment zelf mocht kopen, maar wel als ik het een paar dagen later nog steeds erg graag wou.
    Klein wonen spaart op zich ook geld uit, want er is gewoon niet veel plaats om spullen op te bergen.

    1. Ja joh, hobbyspullen, dat is zo´n verleidelijke he! Ik heb mij nogal moeten inhouden toen de katoenen wol hier in de afslag was, ik had het hele arsenaal wel willen opkopen 🙂
      En met papier,- en knutselwinkels heb ik het ook moeilijk. Even afwachten is dan inderdaad een goede strategie. Ik heb ook al gemerkt dat als ik het echt wil en nodig heb, dat ik er dan nadien wel voor terug ga, maar dat ik dta voor de meeste dingen die ik in zo´n winkels in het mandje leg dat niet zou doen. Dat zegt het natuurlijk al.

  6. Alles wat je hergebruikt is winst. Ik doe dat echt heel veel. Bij alles wat je weg wil gooien even googelen op de naam en dan hergebruik erbij en er gaat een wereld voor je open. En kijk op mijn blog bij naaien tips en trucs daar staan ook een aantal dingen bij: https://djaktief.wordpress.com/naaien-mijn-tips-en-trucs/ en kijk bij de hastags op IG eens op sustainability en duurzaam (en variaties), dan kom je op accounts en ideetjes. Ik maak mijn eigen kaarsen door kaarsvet te smelten. Ik gebruik broodkruim als paneermeel enz. Ik stek planten. Ik vul kussens met restjes stof. Kijk ook op studentenwebsites. Daar staan veel goede ideeën. Mijn studerende zonen vinden 2 dezelfde sokken zo 2019. Zij dragen alles door elkaar: alzheimer style

    1. Bedankt voor de website en de opzoektips! Dat is een goed idee, gewoon even online opzoeken wat anderen ermee doen. Ik heb ondertussen al geleerd uit oude kleren en tassen de bruikbare ritsen en knopen te knippen om die voor iets anders te gebruiken.
      En wat leuk, dat van die twee verschillende sokken 🙂 Vaak is een kleine mentaliteitsverandering inderdaad al genoeg he!

      1. Kristel

        Heb je die ritsen en knopen al effectief gebruikt? Ik doe dat ook, maar kom niet verder dan ze bijeen steken in een doos 😉 Voor ooit…

      2. 😀
        Ik heb de knopen al gebruikt om “ear savers” te haken (om de elastiekjes van je mondmasker achter te klemmen, zodat je oren geen pijn doen). En de ritsen liggen hier inderdaad ook nog te wachten… Daar wil ik pennenzakken mee maken. Eerst moet het boek af, en dan ga ik mijn laptop tijdelijk inruilen voor de naaimachine 🙂

    1. Hee wakkere vogel 🙂 Ik zat te brainstormen over wat voor workshops ik eventueel zou kunnen aanbieden (aan gemeentes en bibliotheken enzo) wanneer dit voorbij is, en we weer kunnen samenkomen. Vooral op het gebied van ecologie ontrbeekt er hier nog veel.
      Alleen vrees ik dat als je gaat vertellen over hoe je de planeet kan redden, dat je dan alleen de mensen over de vloer krijgt die het al weten, en zoveel gaan dat er niet zijn.
      Maar geld besparen nu we weer een crisis ingaan, dat trekt misschien wat meer aan. Dus dacht ik van de twee te combineren.
      Ik weet nog niet of het me lukt om voldoende bij elkaar te krijgen, maar heb gisteren al wat zitten schrijven en het ziet er wel goed uit.
      Zolang dochter in quarantaine zit lukt het me niet echt om aan de roman voort te werken, dus kan ik ondertussen misschien wat aan dit werken. We zullen zien he…
      Als je ideeën hebt, laat maar weten. Of wil nalezen (maar het is wel in het Spaans natuurlijk).

      1. Por supuesto! Dit is precies ook wat ik doe en waar ik veel over heb geleerd de afgelopen jaren, daar help ik je dus héél graag mee. 🙂

        (Is ook mijn lievelings onderwerp om over te praten xD)

        Als het gaat over motivatie om iets te doen voor onze wereld: geld is voor de meeste mensen vooral een externe motivatie. Veel interessanter is het om dit niet voor mensen in te vullen en juist de veelheid aan te horen: omdat ze het voor hun kinderen / kleinkinderen willen doen, omdat ze van de natuur houden, voor eigen gezondheid, omdat het goed voelt, omdat je geraakt bent door ongelijkheid, omdat je ziet dat het de toekomst is en omdat je bang bent voor hevige regen/orkanen/hittegolven, voor de dieren: voor de meeste mensen zal het een combinatie van vanalles zijn, die ook van tijd tot tijd kan verschillen.

        Neemt niet weg dat ik wel denk dat alles wat je nu aan geld in duurzaamheid steekt, uiteindelijk zorgt voor besparingen. Wat je niet stuk maakt hoef je ook niet te repareren. 😉

        Ligt iets genuanceerder, maar bon. Aan wie zou je workshops willen geven? Waarover?

      2. De bedoeling is die workshops hier in de dorpen rondom te geven, alvast om te beginnen. En als doelgroep had ik eigenlijk niet de mensen in gedachten die al met het milieu begaan zijn, want volgens mij zijn dat net degenen die het al wel weten. Ik zat vooral te denken: straks gaan we hier de tweede, zware financiële crisis in sinds 2008, en geld gaat voor veel mensen een issue worden. Maar weinigen zullen dat willen toegeven, Dus als je een workshop kan opzetten waaraan je het besparen van geld kan linken aan het redden van de wereld, dan gaat dat misschien drempelverlagend zijn, omdat ze de financiële motivatie kunnen maskeren door een ecologische (ook al is dat niet hun eerste drijfveer).
        Maar op die manier kan je wel een ecologische boodschap meegeven aan mensen die daar in eerste instantie niet in geïntereseerd zouden zijn. Enfin, dat is mijn idee, maar ik weet absoluut niet of dat overeenkomt met de realiteit.

  7. Ik vind het altijd zo zonde dat ik het water van mijn droogkast moet weggieten (al gebruik ik die droogkast ook maar zeer spaarzaam). Ik heb nu ergens gelezen dat je het kan gebruiken als strijkwater (want om planten water te geven is het dan weer niet ideaal). Ik ga dat eens proberen, zo moet ik geen bidons gedistilleerd water kopen.

    1. Dat water kun je inderdaad gebruiken voor het strijkijzer. In Ierland verkopen ze helemaal geen gedestilleerd water, dus strijken we al enkele jaren daarmee. Ons strijkijzer werkt nog steeds en er is geen spoor van kalkaanslag, dus het is een goed alternatief.

      1. Ik zou het eerlijk gezegd ook niet weten. Maar gedestilleerd water is het alleszins niet, daar hebben we maanden naar gezocht toen we hier nog maar pas woonden.

  8. Vaatwasmachineblokjes (Rainett in Frankrijk, Froggy in België, denk ik) in twee snijden en altijd met het spaarprogramma afwassen.
    Ik gebruik ook heel weinig (ecologisch) wasmiddel, een halve dop per wasbeurt.
    Veel laagjes dragen in de winter, ook lange onderbroeken (vind je bij Uniclo).
    Alleen licht aanlaten in de kamer waar je bent.
    Etc.
    Kijk ook eens bij Green Evelien (https://www.greenevelien.com)

  9. Gelukkig, van je dochter….!
    Moeilijk hoor, ik kom niet verder dan kleine dingetjes. Een jaar of twee geleden heb ik op m’n blog ook zo’n lijstje gemaakt, en als ik daar nu naar terugkijk vind ik het maar schamel. Ik zie wel dat er een paar dingen verder verbeterd zijn, deels door corona, deels door verandering van gewoontes: we eten maar 1x pw vlees, gebruiken de auto maar eens in de maand of zo, hebben weinig nieuwe spullen gekocht (sowieso helemaal geen kleding) en zijn anderhalf jaar niet op vakantie geweest – en dus ook niet met het vliegtuig. Maar goed, ik begrijp dat jij naar kleine ‘hacks’ zoekt… Het schijnt dat we bijvoorbeeld door de verwarming in Nederland één graadje lager te zetten, de klimaatdoelstellingen al voor 30% kunnen halen, maar dat zal wel niet opgaan in Spanje…. Wel een gaaf initiatief, zo’n workshop. Succes!

    1. Zelfs wat verwarming betreft is het hier huilen met de pet op, want de huizen zijn bijna niet geïsoleerd… Echt pijnlijk. Hoewel daar nu wel iets in begint te veranderen, maar vooral huurappartementen hebben meestal flinterdunnen muren en de eigenaars willen daar niet in investeren natuurlijk. Maar de laatste tijd beginnen mensen die hun eigen huis bouwen wel aandacht te besteden aan isolatie. Want ook in de zomer is dat belangrijk he -wat in het noorden verbruikt wordt aan verwarming, wordt hier gestoken in airconditioning.

      Wat een waanzinnig idee trouwens, dat de verwarming 1 graad lager zetten zo´n grote impact kan hebben…

      1. Oh ja, airco, niet eens aan gedacht. Terwijl ik dacht dat de huizen daar zulke dikke muren hadden, maar dat is misschien dan alleen soms op de campo…
        (Die verwarming lager is hier trouwens ook goed voor jezelf, ik loop meestal lekker kou te lijden in een hempje, zodat m’n lijf flink moet werken om warmte op te wekken…😊)

    2. Affodil

      Tijdens deze en vorige winter heb ik geëxperimenteerd met het volgende: op die momenten van de dag, dat je actief bezig bent in huis en daarvoor het licht aan moet, de rolluiken dicht laten (niet alleen voor de inkijk maar ook aan de inkijkvrije kanten) om de warmte binnen te houden. Natuurlijk dan alleen licht aan waar je bezig bent, en niet doorheen het hele huis.

      In de veranda heb ik de afgelopen week gecheckt wat het opleverde als ik het zonnescherm aan het dak dicht hield. Normaal hebben we een temperatuurverschil veranda/buiten van ca. 3°C. Dat bleek nu op te lopen tot ca. 10°C. De veranda is dan weer een buffer tussen buiten en binnen, wat ons vorig jaar (zonder dit experiment) al bijna € 400,- opleverde tegenover het jaar ervóór, toen die er nog niet stond.

      1. Amai, da´s echt wel een groot verschil!
        Wij proberen dat hier ook te doen, wat “spelen” met de rolluiken openlaten of laten zakken op bepaalde momenten, naargelang de zonnestand. Dat helpt inderdaad wel.

  10. Oei Kathleen, hier staat al twee weken een draft mail klaar en ik heb zoooo veel leesachterstand. Maar omdat dit ’n kort blogje was sprong het eruit. Zo te lezen heb je al veel tips verzameld! Goed van de test!

    Autovrij leven staat hier op numero uno. Niet te veel eten kopen zodat je alles op kunt maken en er niks in de vuilnisbak eindigt. Ik heb ook zo’n doosje met stukjes elastiek, touwtjes, veters en knopen. Komen regelmatig van pas in geval van creatieve ideeën of reparaties (zakje van bovenkant van oude wintersok met touwtje erin met ‘knijpertje’ van regenjas bvb). En een doos vol strikjes van cadeautjes om te hergebruiken of in het kerstboompje te hangen. Mooie papiertjes. Afgedankte lakens voor als ik eens een grote lap stof nodig zou hebben. Doosjes van de chinees worden eindeloos hergebruikt om soep of saus in te vriezen. Massa’s plastic bloempotten in alle maten. Enz enz enz. 🙂 Een appartement zorgt ervoor dat je het volume beperkt.

    1. Zo herkenbaar, ik heb ook doosjes waarin ik kleine spulletjes bijhoud om micro-reparaties uit te voeren!
      En het is waar, hoe kleiner je woont, hoe beter je moet schiften wat je wel en niet houdt.. Soms is dat onpraktisch, maar op andere vlakken is het wel een zegen.

      1. Yep. Zeker als je erin geslaagd bent om enkele grote dingen weg te krijgen. We krijgen letterlijk meer lucht omdat die binnen kan 😀 En door grondig opruimen kan er van alles in de kasten en schuiven ipv in bananendozen en lelijke plastic bakken erbovenop. Deze opruim wordt al uitgesteld van sinds we samen wonen en Eindelijk begint hij vooruit te gaan 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s