Haben wir es nicht gewusst?

De Tweede Wereldoorlog was net voorbij, en nee, de Duitsers wisten niets af van die concentratiekampen.

Welke kampen?

Wir haben es nicht gewusst.

Daar hebben wij altijd lekker smalend over kunnen doen. Een humanitaire ramp in je achtertuin en nergens van weten? Onzin toch. Maar kijk, het gebeurt nu opnieuw, en kennelijk is het toch erg makkelijk om de andere kant op te kijken. Foto´s van verdronken kleuters bij het oud papier te klasseren. Redenen te verzinnen waarom het niet goed zou zijn voor onze samenleving om die mensen hier te ontvangen, hoewel Europese vluchtelingen door de eeuwen heen zowat over de hele wereld terecht konden, als ze al niet ongevraagd van boord gingen om Kolonisten van Catan real-life extended version te spelen.

Wanneer we even de moed opbrengen om niet weg te kijken, zien we dit: met ons belastinggeld worden vluchtelingen weer de zee in geduwd: “In one of the biggest mass expulsions in decades, European countries, supported by EU’s border agency Frontex, has systematically pushed back refugees, including children fleeing from wars, in their thousands, using illegal tactics ranging from assault to brutality during detention or transportation.” Dat kon je gisteren in The Guardian lezen.

’In this context, deaths at sea since the beginning of the pandemic are directly or indirectly linked to the EU approach aimed at closing all doors to Europe and the increasing externalisation of migration control to countries such as Libya.’’

Dat is dus wat er met ons belastinggeld gebeurt. Kinderen die de oorlog ontvluchten, worden met behulp van ons geld naar de verdrinkingsdood geleid. Op de wikipediapagina van Frontex kan je een idee krijgen van hoeveel geld er aan de mannen van Frontex besteed wordt. Dat is de financiële kostprijs van deze waanzin. Dat geld zou ook gebruikt kunnen worden om veilige, goed uitgeruste kampen op te zetten, ik zeg maar iets.

De humane kostprijs is die van stervende kinderen, mannen en vrouwen in de Middellandse Zee. Dat zijn geen mensen die naar hier willen komen omdat ze met een klassebak willen rijden, he. Dat zijn mensen die veilig willen zijn, willen werken, en hun kinderen naar school willen brengen. En die laten we creperen op de Griekse eilanden, of we duwen hen kopje onder in de Middellandse Zee. Diezelfde zee waar iedereen zo graag naar op vakantie wil.

Waarschijnlijk gaat deze post mij lezers kosten, want ontspannend is het niet. Maar ik kan het echt niet meer aanzien. Ik woon op 4 kilometer van de zee, en elke keer als ik ze zie, denk ik aan al die mensen die daar elk jaar in verdrinken, omdat ze teruggeduwd worden door een stel bruten die betaald worden -ik zeg het nog een keer – met ons belastinggeld.

Wat kunnen wij daaraan doen? Hier zijn een paar ideeën:

  • verspreid deze woorden.
  • volg en/of steun projecten en mensen die met vluchtelingen werken. Sommige vluchtelingen hebben zelf een instagramprofiel. Deel informatie erover op sociale media (bijvoorbeeld: Second Tree, The Hope Project, Fenix).
  • bestel het “Now you see me Moria” actieboek in voorverkoop (er is een gebonden en een ongebonden versie voor tentoonstellingen) en zet een tentoonstelling op in je eigen dorp of gebruik het om een raamcampagne op touw te zetten. Je kan het boek vinden op http://www.voordekunst.nl.
  • lees over migratie en denk erover na.
  • praat erover met anderen.
  • vergeet deze mensen niet.

Ik weet dat dit geen aangename dingen zijn om te lezen wanneer je eigenlijk wil ontspannen, dus wil ik jullie heel erg bedanken om het toch gelezen te hebben.

Advertentie

31 gedachtes over “Haben wir es nicht gewusst?

  1. Mij zul je als lezer niet verliezen. Integendeel. Ook mij raakt het diep. Zeker nu ik lesgeef in OKAN waar 80% van de leerlingen vluchtelingen zijn. Het is te triest voor woorden uit welke situaties ze komen en waar ze ook vaak nog weer terug naar geduwd worden… omdat ze illegaal zijn, papieren niet in orde krijgen… weet ik veel. Niet te vatten. Barbaarsheid bestaat nog steeds.

    1. Amai, Matroos, dus jij staat op de eerste lijn. Jij weet echt om wie het gaat. Misschien is dat de reden waarom er zoveel politieke onwil is: omdat de beleidsmakers en de mensen die voor hen stemmen niet weten over welke mensen ze het eigenlijk hebben. Het is veel makkelijekr een barbaarse beslissing te nemen wanneer je de gevolgen van die beslissing niet onder ogen moet komen.
      Ik wens je heel veel sterkte, en ik vind het ook een fijne gedachte dat de kinderen uit de OKAN klassen jou als leerkracht hebben. ❤

  2. Wat zou deze post je lezers kosten, Kathleen? Echt???
    Het strekt je tot eer dat je deze problematiek aanhaalt. Wat jij en ik kunnen doen in deze, onder andere door de ideeën die je aanhaalt, zijn niet meer dan een druppeltje op een gloeiend hete plaat. Er moet vooral politieke wil gevonden worden voor een grondige aanpak ervan. Beginnend met het proberen leefbaar te maken van de situatie van die vluchtelingen in het land waar ze vandaan komen. Velen zijn veel beter af in het land waar ze geboren zijn, maar politieke en sociale onrust kunnen er het leven onmogelijk maken. Mocht maar een kwart van het geld dat besteed wordt aan (internationale) defensie gaan naar het volgehouden onderhandelen met zieke regimes wereldwijd, in de hoop vastgelopen conflicten te ontwrichten, we zouden al heel ver staan.

    1. Dat is zeker zo. Er is geld genoeg, daar ben ik ook van overtuigd, alleen wordt het heel fout verdeeld. Bovendien denk ik dat we wereldwijd ook nog altijd de prijs betalen van hoe het kolonisalisme en de buitenlandse VS-politiek vele landen hebben ontwricht. En er zijn ook genoeg regimes die zeer veel munt slaan uit gewapende conflicten, niet in het minst de wapenproducenten.
      Eigenlijk zou iedereen die een poitieke functie of een bepaalde machtspositie wil bekleden een hersenscan moeten ondergaan, zodat de psychopaten er op voorhand kunnen worden uitgehaald. Dat zou de wereld nogal eens ten goede komen, denk ik.

  3. Jan dela Roche

    Ik ga Frontex niet verdedigen, het is een enorm geldverslindende constructie, die bovendien dysfunctioneel is.
    MAAR:’Het Europees Grens- en Kustwachtagentschap werkt onder het bevel van de plaatselijke autoriteiten, en kan dus niet op eigen houtje missies opzetten.’
    Dus: zij kunnen zelf niets ondernemen, en staan onder de locale politiediensten…
    ‘Volgens artikel 46 van de European Border and Coast Guard Regulation mag het agentschap niet actief zijn in landen die het Europese recht schenden.’ Vandaar dat zij zich ook teruggetrokken hebben uit Hongarije, maar dan is er dus helemaal geen controle meer.
    In de huidige vorm kan Frontex dus beter gewoon afgeschaft worden. Alternatief zou zijn om Frontex meer macht te geven, zodat ze de mensenrechten kunnen afdwingen. Maar daar zullen de betrokken staten wel een stokje voorsteken, helaas…

    1. Het is dus nog een pak ingewikkelder dan we denken…

      Ik begrijp niet waarom er met al dat geld niet gewoon enorme opvangcentra worden opgezet, waarin vluchtelingen worden opgevangen, waar ze degelijk onderdak, voeding, gezondheidszorg en onderwijs krijgen. En dat dan van daaruit asielprocedures worden opgezet. En dat ze, als asiel geweigerd wordt, gewoon daar kunnen blijven tot ze weer terug kunnen. waarbij die mensen zelf kunnen beslissen hoe lang ze blijven, maar dat ze tenminste veilig zijn, en in menselijke omstandigheden kunnen leven, en onderwijs kunnen volgen zodat ze tenminste niet gewoon hun tijd verliezen.
      Dat genereert trouwens jobs voor de lokale bevolking.

  4. Miek

    Gedurende zowat 20 jaar, heb ik vluchtelingen als patiënt gehad. Omdat ik in onze gemeente de enige tandarts was die voor hen wilde werken. (En ik werd gewoon betaald, dat kon het probleem niet zijn.) Na de eerste paar jaar had ik zoveel gruwelijke verhalen gehoord, dat ik het niet meer aankon. Toen heb ik mezelf gedwongen niet méér te doen dan hen een goede verzorging te geven, geen verder contact te maken. ( Dat lukte niet altijd, je zo afzijdig houden.) Ik kan er nu nog maar amper over praten… Hoe meer je hen leert kennen, in hoeveel meer stukjes je hart breekt…

    1. Ik weet dat het moeilijk is om uit te vinden wat je precies kan doen, ik ben er zelf ook nog niet uit hoor. Het is bijvoorbeeld heel onduidelijk voor mij hoe dat Europese beleid precies werkt, welke mensen daar achter zitten, en hoe je dat kan beïnvloeden.
      Het is ook heel moeilijk om een precies beeld te krijgen van de situatie, wat het moeilijk maakt er een gefundeerde mening over te vormen.
      En dan is er nog zoiets onvatbaars als de publieke opinie..
      Ik wil maar zeggen, ik begrijp het heel goed wanneer we geen actie ondernemen, want het is niet eenvoudig om de “juiste” dingen te doen, omdat het niet duidelijk is wat die dingen precies zijn.

      1. Als je zelf al moeite hebt met alles in het gewone leven van dag tot dag, dan schuift de medemens wat verderop steeds verder naar achteren.

      2. Dat is waar, en dat lijkt me ook heel logisch. Je moet altijd in de eerste plaats goed voor jezelf zorgen. Want als je zelf een strijd te leveren hebt, is het geen goed idee daar nog eens de strijd van iemand anders bij te nemen. Dan ga je helemaal ten onder.

  5. Ik heb het gelezen, en ik heb me ook al vaak die bedenking gemaakt. Want wij hebben het zeker wel geweten… maar ik voel me zo machteloos… op mijn werk zijn er soms artsen en verpleegkundigen die gaan helpen in Moria. Ik bewonder dat mateloos, maar dat kan ik niet… het is een gruwelijke situatie…

    1. Ik denk dat we ook al bijdragen als we de mensen steunen die bijvoorbeeld ter plaatse gaan helpen. Zoals de boterhammen smeren van activisten ook een vorm van activisme is he 🙂
      Want iedereen heeft bepaalde talenten, en die kan je op heel verschillende manieren inzetten, ook op manieren die misschien niet zo voor de hand liggend of duidelijk zijn (zoals heel lekkere boterhammen maken, om maar even naar dat voorbeeld van hierboven terug te grijpen).

  6. Het is een ware nachtmerrie voor alle betrokkenen. Pijnlijk goed dat je dat weer even onder onze aandacht brengt. Je gebruikt sterke beelden om ons te doordringen van de ernst. Vooral je bedenking bij de Middellandse Zee waar jij vlakbij woont. Ik weet niet of ik dit ‘beeld’ nog kan vergeten als ik mogelijk aanstaande zomer bij mijn zus op bezoek ga. Ze woont bij jou in de buurt en zeven kilometer van diezelfde zee.
    Dank voor je reminder.

    1. Dank je wel voor je steun, Koen. En ik weet dat het natuurlijk even erg is voor de mensen die in vluchtelingenkampen op andere plaatsen in de wereld zitten, maar het feit dat het zo dicht bij huis gebeurt en dat deze praktijken onder de Europese vlag gebeuren, maakt toch heel erg de hypocrisie achter het systeem duidelijk.

      Hoe gaat het ondertussen in Mozambique? Ik las dat er daar ook mensen op de vlucht zijn?

  7. Pingback: Doorgelinkt … – Affodil houdt de natuur in de kijker

  8. Moesten de meeste burgers kunnen beslissen wat er met hun belastinggeld dient te gebeuren, dan zou dit zeker geen optie zijn die werd aangevinkt. Ronduit mensonterende toestanden zijn het. Jawohl, wir haben es gewusst…

  9. Pingback: Intussen in de wereld… – Can Xatard

  10. Bravo Kathleen! Echt heel, heel goed geschreven. Tegelijkertijd is dat natuurlijk een rare reactie, want de inhoud is gruwelijk. Als ik me ook maar een beetje voorstel hoe dat is, dan is het niets vergeleken met de problemen die ik zelf ervaar (en waar ik soms al van in paniek kan raken).

    Toch moet ik ook eerlijk zeggen dat ik dit bewust wat langs me heen laat gaan. Niet omdat het me niet raakt, of omdat ik er niets mee kan (ik zie meer en meer hoeveel invloed wij ook al zijn we klein, hebben), maar omdat er al zoveel dingen zijn waar ik me voor inzet. Ik weet dat dat een privilege is, maar wil ik zoveel mogelijk betekenen voor de wereld – en dat wil ik – dan betekent dat ook dat ik keuzes moet maken, anders ga ik eraan onderdoor en dan beteken ik helemaal niets meer en moet iemand anders juist energie besteden aan mij.

    Dat gezegd hebbende, denk ik ook dat al die problemen met elkaar verbonden zijn. De focus op het BNP en geld in het algemeen, de manier waarop onze politiek uitgevoerd wordt, waarop mensen worden ontmenselijkt, de mate waarin we problemen van deze ordegrootte aan durven te kijken (namelijk: niet) etc. En daarop onderneem ik wél actie.

    Afijn, heel blij dat je dit soort berichten schrijft, dankjewel.

    1. Ik begrijp heel goed wat je bedoelt, ik heb diezelfde gedachtegang als ik over klimaat denk. In de zin van: ik vind dat ook zo ontzettend belangrijk, maar telkens ik wat stappen zet in die richting, voel ik dat het toch niet echt iets is waar ik persoonlijk mij op moet storten. Dat er anderen zijn die dat beter kunnen (jij!) en dat ik zelf mijn energie beter in een andere strijd steek. Dat vind ik wel een mooi idee, dat we allemaal met andere belangrijke thema´s bezig zijn, en dan elkaar steunen 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s