In een winkel met tweedehandsboeken kwam ik deze intrigerende titel tegen: “Why The Dutch Are Different“. Nu heb ik nooit echt het gevoel gehad dat mijn Nederlandse vrienden erg anders zijn, maar de inhoudsopgave leek een boeiende duik in de Nederlandse geschiedenis en cultuur te voorspellen, en dat voor een luttele 2 euro -of zoals ze dat in Nederland zeggen: voor een prikje. Dus nam ik het boek mee naar huis.
De auteur, Ben Coates, is een Brit die zijn hart verloor aan een Rotterdamse en dus om de mooiste aller redenen zijn thuisland verliet om zich onder de zeespiegel te gaan vestigen. Britse boeken over buitenlanders zijn, in mijn ervaring, vaak erg karikaturaal, maar ik was aangenaam verrast te ontdekken dat Coates zich daar ver van houdt. Integendeel, hij heeft zijn huiswerk gemaakt en zich met toewijding gestort op het uitpluizen van de Nederlandse geschiedenis en het ontrafelen van de volksgeest. Dat is althans mijn indruk na het lezen van het eerste hoofdstuk.
Ik heb alvast heel wat opgestoken over waarom Nederlanders zijn hoe ze zijn (of doen wat ze doen), en denk zelfs ontdekt te hebben waarom ik het verschil niet zag. Ik ben namelijk opgegroeid met het verschil, want mijn grootvader aan moeders kant was half Nederlands. Tijdens het lezen dacht ik plots: misschien is er wel een reden waarom de bloemperken van het grootouderlijk huis met Nederlandse invloed er altijd zo verzorgd bijlagen, waarom het huis zo open en ordelijk was. Waarom het zo anders was dan het huis van mijn volledig Belgische grootouders, met de konijnenkoten in de hof en de friteuse in de garage. En zo kreeg ik het gevoel dat ik meteen ook een stukje van mezelf aan het ontdekken was.
Deze ontdekkingsreis wil ik graag met jullie delen. Want ik weet dat er hier ook Nederlanders uit Nederland komen lezen, en Belgen die in Nederland wonen, en Nederlanders die in België wonen. En zelfs voor de Belgen in België is Nederland nooit ver weg. Het lijkt me dus erg boeiend om jullie commentaren op de thema´s van dit boek te horen.
Er zijn zeven hoofdstukken, dus wordt dit een reeksje in zeven delen, plus deze inleiding.
Tot gauw 🙂
Ben heel benieuwd. Door vlakbij de grens te wonen (en ze meerdere keren per week over te steken) heb ik zo mijn ideeën…
🙂
Ik vond het altijd zo grappig hoe je echt tot op de meter het verschil kon zien tussen Nederlands Putte en Belgisch Putte. En toen waren ook nog de munten anders!
Dat is echt hé. Ik verwonder me daar nog altijd over.
Tot snel. Ik ben zeer benieuwd hoe ik als Nederlander uit de verf komt c.q. erin wordt gezet. Zelf weet ik dat niet.
Toen ik hier een paar jaar in Spanje woonde, kwam een koppel Spaanse vrienden van mijn man op bezoek. De man van dat koppel had een paar jaar in België gestudeerd, en toen hij ons appartement betrad, zei hij: “Dit is een typisch Belgisch ingerichte woonkamer!” Dat vond ik zo grappig, want zelf had ik helemaal niet door dat er iets typisch Belgisch aan was 😀
Heb je daar nog foto’s van? 🙂
Oef, die moeten ergens heel diep op een oude computer staan… Ik denk dat het vooral te maken had met het feit dat er collages aan de muur hingen en tapijten op de grond lagen. Tapijten, dat doen ze hier niet zo makkelijk. En dat heb ik doorheen de jaren ook afgeleerd (te warm in de zomer). En dat één muur volledig ingenomen werd door een goedgevulde boekenkast, dat heb ik hier ook nog niet vaak in een ander huis gezien.
Zeven delen maar liefst. Ben benieuwd. Ik denk wel dat buitenlanders zich verbazen over de open gordijnen, ons commentaar op alles en dat weinig onbespreekbaar is, onze zuinigheid met het delen van de rekening en de kaasschaaf om efficiënt je brood te beleggen. En niet te vergeten onze rare eetgewoonten met de voorkeur voor drop, poffertjes, pannenkoeken en haring met uitjes.
Dat wordt zeker interessant! Mijn overgrootvader was ook Nederlander, en mijn ouders hadden altijd al meer met de Hollandse cultuur dan met de Vlaamse – dus ik voel me ook wel op mijn gemak in Nederland.
Ah leuk! Ik heb geen Nederlandse familie ofzo, maar ik voel me op een of andere manier wel thuis als ik eens naar Nederland ga. En ik vind de mensen er vriendelijk en de grote, blonde mannen, daar ben ik al helemaal fan van 🙂
Waar vind je die? Alle tips zijn welkom. 🤣
Is misschien een cliché, ik herinner me vooral vakantieliefdes van vroeger. Misschien zijn die nu niet meer zo blond, haha 🙂
Zo schattig 😉
😀
Wij wonen vlakbij de grens met Zeeland, en voelen ons helemaal niet anders dan de Nederlanders die ginder wonen. Ben benieuwd…
Misschien zijn Zeelanders en Bruggelingen nog helemaal anders dan al de rest 😀
In alle bescheidenheid mag ik stellen dat wij prachtmensen zijn :).
Daar twijfel ik geen moment aan!
Ik ben getrouwd met een Nederlander, als je tips nodig hebt… 🙃😃
Cool, dat wist ik niet! Ben benieuwd naar je ervaringen 😉
Haha, heb je even? 😂
Misschien voer voor een blogpost? 😉
Mss wel!
De doorsnee Nederlander is echt wel heel anders dan de doorsnee Vlaming, zowel qua mentaliteit als qua leefwijze. Ik heb er toch best wel wat moeite mee om me in hun wereldje in te leven. Benieuwd dus naar het vervolg.
Da´s fijn om te horen 🙂
Wat leuk Kathleen! Ik kijk uit naar het vervolg.
Mag ik meteen ook een tip geven van een boek waarin de verschillen tussen Belgen en Nederlanders heel goed zijn neergepend? ‘Valse Vrienden’ van Evert Van Wijk – Evert is een Nederlanders, gehuwd met een Belgische vrouw; zijn ervaring gaat zoveel verder omdat hij werkte als communicatie-adviseur in België. Hij woonde in beide landen. Nu ik het hier schrijf, ik ook, maar in het boek van Evert vond ik enorm veel herkenbaarheid!
Dat lijkt me inderdaad ook een interessant boek! Jammer dat ik van hieruit zo moeilijk aan Nederlandstalige boeken geraak (verzendingskosten he), maar ik zet het op mijn lijstje voor als ik in België ben…
Ik dus ook!
ik zie deel 1 vol verwachting tegemoet omdat de stelling dat belgen net als nederlanders zijn, niet alleen onwaar maar ook erg saai is.
🙂
Ik kijk uit naar het vervolg! Getrouwd met een Nederlander en een paar jaar in Nederland gewoond (en gewerkt. Vooral dat laatste was een kleine cultuurshock in het begin 🙂 )
Dan kijk ik alvast erg uit naar jouw feedback als ervaringsdeskundige! (Maar je moet je natuurlijk niet verplicht voelen ;))
Ben reuze benieuwd Kathleen, leuk!
Dankje, San 🙂
Je zat kennelijk niet meer in mijn reader, hoe kan dat nou?
Dat is bij deze rechtgezet!
Soms doet WordPress gekke dingen ;)) Fijn dat we zo ook weer in contact zijn!
Ik ben heel benieuwd. Heel vreemd is ook dat ik al langere tijd geen enkel bericht meer kreeg bij jouw blogjes? Ik dacht echt dat je was gestopt. Via Myriam ontdekte ik dat ik het gelukkig verkeerd op heb. Hoe kan dit nu?
Ik kijk er al naar uit!
Pingback: Nederland / België
Pingback: Waarom de Nederlanders anders zijn (2): religie – Kattebelletjes