Open brief aan Bart De Wever

Mijnheer De Wever, burgemeester van Antwerpen,

Vier jaar geleden sprak ik met een bevriende Spaanse journalist, die net terug was van een reis naar Palestina. Hij toonde me foto´s van een bezoek aan een kleuterschool op de Westelijke Jordaanoever.

“Moet je kijken wat er tijdens de speeltijd gebeurde,” zei hij en klikte op zijn camera naar de volgende foto. Ik zag een kleine speelplaats tussen betonnen muren. Rechts op de foto stonden een paar kleuters en hun juf bij elkaar. Tegenover hen stonden drie zwaarbewapende mannen in legertenue.

“Israëlische soldaten,” zei mijn vriend. “Die kwamen daar gewoon even de speeltijd verstoren.”

Wat voor reden kan je hebben om met een machinegeweer op je rug een kleuterschool binnen te stappen?

Hij vertelde ook van een oude Palestijn die elke dag zijn veld ging bewerken. Aan de rand van dat veld stond een uitkijktoren. Op sommige dagen werd de oude man vanuit die toren rakelings beschoten, op andere dagen niet.

Waarom zou je een oudje beschieten dat zijn veld bewerkt?

De verhalen over dagelijkse pesterijen en terreur bleven komen. En het antwoord op de vraag waarom dit gebeurde, wist ik wel. Het is onderdeel van een zeer langzaam proces waarbij Palestijnen van hun grond en uit hun huizen worden verjaagd door Israëlische kolonisten, gesteund door het westen. Tot op de dag van vandaag wordt het Palestijnse volk gepest en geprovoceerd. De militaire reacties van Hamas op die provocaties wordt terecht terrorisme genoemd. Maar de pesterijen, provocaties, en het geweld van de Israëlische overheid worden niet onder terrorisme geklasseerd. En dat klopt niet.

Vandaag zei u in De Standaard dat Hamas door de Europese Unie officieel betiteld is als terroristische organisatie. U zei ook dat u “enige empathie” voelt voor Israël. Mijnheer De Wever, de Israëlische staat is een veel beter bewapende en beter georganiseerde terroristische organisatie dan Hamas. Terwijl u vannacht lag te slapen, heeft Israël acht kinderen en twee vrouwen in een vluchtelingenkamp in Gaza opgeblazen. Kinderen in een vluchtelingenkamp. De afgelopen dagen verloren 31 Palestijnse kinderen het leven. Ik vind het een gruwelijk idee dat de burgemeester van mijn geboortestad empathie voelt voor een terroristische staat die kinderen vermoordt.  

Het artikel besluit dat er in Antwerpen geen concrete dreiging is. Toch zegt u een paar paragrafen eerder dat u bezorgd bent dat het conflict veel “moslimjongeren in Europa die sociaal-economisch niet echt een ladder zijn opgegaan en met een frustratie zitten” kan aanspreken, en houdt u alvast de politiediensten “in staat van verhoogde paraatheid”.

Moslimjongeren die sociaal-economisch niet echt een ladder zijn opgegaan. Als dat geen schoolvoorbeeld is van etikettering en visering, dan weet ik het ook niet meer. Bovendien zegt u dat deze hypothetische moslimjongeren niet begrijpen dat wat er momenteel in de Gaza-strook gebeurt “heel weinig te maken heeft met de mensen die vandaag hier in Europa wonen en die samen een gemeenschap moeten maken.”

Mijnheer De Wever, hoe kan u als burgemeester van Antwerpen nu verwachten een gemeenschap te maken wanneer u moslimjongeren viseert nog voor er iets gebeurd is, en zegt empathie te voelen voor Israël? En hoe kan u in godsnaam zeggen dat dit heel weinig te maken heeft met de mensen die vandaag hier in Europa wonen, wanneer uw eigen retoriek een voortzetting is van het dominante, patriarchale, kolonialistische denken dat aan de oorsprong ligt van dit conflict?

Als er “zever van komt“, zoals u uw verwachtingen omschrijft, zal dat mede zijn dankzij uw uitspraken in de krant.

27 gedachtes over “Open brief aan Bart De Wever

  1. BDW is niet mijn burgemeester, PJ was dat ook niet. Maar om daarom nu Antwerpen te ‘mijden als een door pest besmet stuk grond’, daar zal toch nog veel meer voor moeten gebeuren!

  2. Zo verklein je inderdaad de kans dat je hem in levende lijve tegenkomt 😉
   Gelukkig gebeuren er nog heel mooie dingen in Antwerpen, en zijn er daar veel mensen die weerwerk bieden.

  1. Ja, dat kan hij goed he, polariseren!
   Alleen is dat iets wat we to-taal niet nodig hebben.
   Nu heb ik goesting om hem een foldertje “polariseren kan je afleren” te sturen, maar ik vraag me af of je dat echt wel kan afleren.
   Misschien is het genetisch.

 1. Ik woon in Antwerpen. Ik laat me niet besmetten door die uitspraken. Holle uitspraken, dat wel, maar helaas een vulsel voor meerdere holle hoofden die liever meeschreeuwen dan zich informeren.

 2. Ik hou me, grotendeels bewust, wars van politiek en dientengevolge ook van de politicus BDW. (En als mens ken ik hem niet.)
  Het geweld tussen Israël en de Palestijnse gebieden vind ik verschrikkelijk en ik veroordeel het, net zoals ik de al tijden aanslepende onverdraagzaamheid van de Islam tegenover het Westen en het Westerse gedachtegoed absoluut met de vinger wijs. Edoch, wie ben ik?

   1. Zoals ik in de commentaar bij Menck heb gezet, ga ik een blogje speciaal voor jullie schrijven om jullie misschien toch een beetje uit jullie kot te lokken (maar niet te ver natuurlijk, geen zorgen ;))

   2. Eerlijk gezegd, ik ga de discussie aan me voorbij laten gaan. Dit ligt te gevoelig voor me, dus ik doe er liever geen uitspraken over.

   3. Geen zorgen meid. Ik bedoel het ook helemaal niet persoonlijk he, het zijn gewoon bedenkingen over politiek in het algemeen. En je hoeft daar absoluut niet op te antwoorden als je je daar niet toe geroepen voelt.

  1. Da´s een interessant gegeven, Menck, je wars houden van politiek. Ik denk dat ik daar een volledig nieuwe blogpost aan ga wijden, speciaal voor jou en Samaja 😉 Want wat ik daar allemaal over kan zeggen, krijg ik niet in een commentaar. Hou u vast 😀
   En ik vraag me af: als je de onverdraagzaamheid van de islam tegenover het Westen veroordeelt, veroordeel je dan ook de onverdraagzaamheid van het Westen tegenover de islam?

   1. Onverdraagzaamheid vind ik sowieso verfoeilijk, Kathleen. Het creëert racisme, fundamentalisme, discriminatie (ook van vrouwen), blasfemie en dogmatisme. En ja dus, ik veroordeel eveneens de onverdraagzaamheid van het Westen tegenover de islam.
    Ik hou me vast en ben benieuwd. Laat maar komen, die blogpost.

   2. Maak je geen zorgen hoor, het zijn gewoon een paar bedenkingen over hoe politiek in ons leven verweven is (denk ik, moet er wel nog eens goed over nadneken).
    En ja, wat onverdraagzaamheid betreft: de hele wereld zou elke dag moeten wakker worden met John Lennon… ❤

 3. Van Wolf Biermann, humorist in de DDR, ging in 1976 op tournee naar West-Duitsland en Nederland, en mocht niet meer terugkomen in de DDR, hij werd ausgebuergert, heb ik geleerd dat je “je daar moet einmischen waar je wohnt”
  Nu woon ik als Nederlander al lang niet meer in Nederland, en een mening verkondigen over de Gaza strook in mijn huidige woonland zoals Wolf Biermann mij opdraagt, daar voel ik even helemaal niks voor. En een nederlandse politicus bekritiseren op deze kwestie vind ik nog meer gratuit.

 4. De strijd van de Palestijnen is er eentje die nooit zal eindigen, zeker als grootmachten Israël blijven pamperen. BDW denkt dat hij er het fijne van weet en schudt een mening uit zijn mouw, maar zou beter zwijgen.

 5. Christine Dutrieux

  P R O F I C I A T
  Ik denk er precies hetzelfde over …
  Mooie tekst trouwens, op FB zetten ?

  Liefs,
  Tine

  ________________________________

  1. Dankje Tine!
   Ik heb zelf geen Facebook, maar van mij mag iedereen hem delen waar ze willen 😉
   Ik heb de brief ook naar De Standaard gestuurd, maar die hadden precies toch niet veel zin dara iets mee te doen 😀

 6. Judi

  Dankjewel dat je dit schrijft!!!
  Ik schaam me als Nederlander voor de uitspraken van Mark Rutte, die zeker niet mijn premier is.
  Blijf alsjeblieft aandacht vragen voor deze dingen, het is nodig en het is een verademing om jouw woorden te lezen!

  1. Dank je Judi!
   Ik vind het altijd een beetje eng om te doen, maar wanneer ik er dan reacties als de jouwe op krijgt, sterkt me dat altijd in mijn overtuiging dat ik er toch mee door moet gaan.
   Ik denk dat het heel belangrijk is dat we weerwoord blijven bieden, en anderen steunen in hun weerwoord is minstens even belangrijk. Zo voelen we tenminste dat we niet alleen staan ❤

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s