Waarom de Nederlanders anders zijn (1): water

Dat Nederlanders iets hebben met water leerde ik zo´n dertig jaar geleden uit het Suske & Wiske-album “Het Delta Duel“. Maar hoe zwaar dat duel met het water was en hoe verstrekkend de gevolgen heb ik nooit echt begrepen. Volgens “The Dutch are different” is de relatie die Nederlanders hebben met water echter de basis van vrijwel alles wat Nederlands is. De naam alleen al zegt het natuurlijk: de Neder-Landen, de Lage Landen, ze liggen lager dan de zee, en dat is een positie die heel wat spanning met zich meebrengt.

Maar ook heel wat vechtlust. Het Nederlandse volk dwong de zee terug, wat een bijna bovenmenselijke prestatie is. Met dijken en molens en allerlei vernuftige sluissystemen wonnen ze land van het water. Daardoor is in Nederland het idee van maakbaarheid sterk ingeburgerd geraakt. Als je iets wil, dan kan je het bereiken, zolang je maar je koppie gebruikt en voldoende ondernemingszin toont. Geen wonder dus dat Nederland een land van ondernemers is. Het zijn immers de skills van het ondernemen die hen het land gebracht hebben waarop ze wonen.

Het gevecht tegen de getijden is echter nooit volledig voorbij. Je moet steeds op je hoede blijven, want de kleinste nonchalance kan rampzalige gevolgen hebben. Dat werd de Nederlanders zwaar ingewreven tijdens de Watersnood van 1953, toen een combinatie van storm en springtij de dijken deed breken en bijna tweeduizend mensen verdronken. En zo leerden Nederlanders the hard way dat het belangrijk is je zaken in orde te hebben. De straten schoon, de hagen gesnoeid, en de gordijnloze ramen gelapt zodat iedereen vanop straat kan zien dat ook binnenin je huis alles netjes in orde is. Dat alles onder controle is en iedereen veilig.

Belgen hebben dat, in mijn ervaring, een pak minder. Belgen voelen zich goed in de chaos, nestelen zich in de rommel, maken van wanorde desnoods een soort fashion-statement. Belgen verzamelen, hamsteren, stapelen boeken op tot aan het plafond, en hangen twee lagen gordijnen op zodat de buitenwereld niet kan zien wat voor storm er daarbinnen woedt. En ze kunnen zich dat permitteren, want buiten de deur hebben ze geen storm te vrezen.

Advertentie

31 gedachtes over “Waarom de Nederlanders anders zijn (1): water

   1. Dat is geen Nederlandse oplossing. Investeren in het onderhoud en het ophogen van de dijken en de rivieren reguleren zodat er geen overstromingen komen bij hoge waterstand.

 1. Ook wij wonen hier onder zeeniveau, tussen de zeedijk en de binnendijk. Ik denk dat dit plekje binnen 50 jaar onder water zal staan. Maar goed, wij verhuizen deze zomer en gaan aan hetzelfde water wonen 35 km verder. Het water kunnen we niet meer missen.
  Mijn man is geboren, precies 9 maanden na de watersnoodramp. Helaas hebben we nooit aan zijn ouders durven vragen of hij exact in die nacht is verwekt…
  Het eerste wat ik behaalde toen ik hier kwam wonen was mijn vaardiploma. Vaarbewijs 1 en 2. De theorie vond ik geweldig interessant, nog steeds. Boten en de scheepvaart boeien mij enorm. Helaas… de praktijk… dat is toch niet alles hoor. Ik blijf liever bij de stuurlui aan wal.
  Wat mij opviel toen ik hier in het begin woonde, waren inderdaad de orde en netheid in en om de huizen. Ik werd er een beetje gestresst van omdat ik het gevoel had dat ik dat niet waar kon maken. Het is me toch gelukt en nu ziet ook mijn nestje er altijd gelikt uit. Rondslingerende rommel kan ik niet langer verdragen. De zaakjes heb ik goed op orde. Zo was ik vroeger al, dus Nederland paste mij eigenlijk beter dan België. Ik vind het nog steeds bijzonder fijn om hier te wonen, niet in het minst omdat er zoveel duidelijkheid is. In chaos kan ik niet gedijen.

 2. Je bent de ordelijke voortuintjes nog vergeten! Je hoeft niet eens een grenspaal te zien, je merkt het vanzelf dat je in Nederland bent.
  Ik zou er nooit willen wonen, maar ik kom er wel graag.
  En dat Nederland een land van water is, dat werd goed duidelijk toen onze zoon weg- en waterbouwkunde wilde gaan studeren. Dat kon alleen in Nederland. En die studie heeft hem geen windeieren gelegd!

 3. marieclaire

  Je vergeet de schoongeschrobde stoepjes nog. En de daar helaas bijbehorende mentaliteit van “als mijn stoep maar schoon is”.
  Overigens zijn naar mijn mening lang niet alle Nederlanders allemaal hetzelfde.

 4. Helemaal eens dat water een heel erg belangrijke oorsprong is van de nederlandse “cultuur”. In 1194 werd het eerste waterschap opgericht, een soort plaatselijke overheid die gezamenlijk met alle ingelanden zorgde dat de polder voldoende droog bleef. Een polder loopt vol als de kleinste schakel in het dijkensysteem breekt, net als de zwakste schakel in de ketting. Om de gemeenschap daartegen te beschermen werd ook van de armste boer/ingelande gevraaghd zijn en haar steentje bij te dragen, op welke wijze dan ook, niet persee met een geldelijke bijdrage. Hierbij hoort ook een controle op het nakomen van de afspraken onderling. Al met al leidde dit tot een breed gevoelde gemeenschapszin en open gordijnen..

 5. Pingback: trend | jan krosenbrink

 6. Er is een gezegde in Nederland. God schiep de Aarde maar de Hollanders schiepen hun eigen land. Dat geeft ze een apart gevoel. Het water is een vriend en vijand in een. Het is wel bijzonder dat het hart van Nederland meters onder de Zeespiegel ligt en je toch je voeten droog houdt.

 7. Het meest kenmerkende verschil tussen Vlaanderen en Nederland is wel dat een Nederlander nooit op de gedachte zou komen zich af te vragen wat het verschil is tussen Vlamingen en Nederlanders.

  1. In Nederland zien we de Vlamingen als anders maar toch verwant. Het heeft te maken met de geschiedenis die uiteindelijk anders was, de dominantie van religie die anders was en de taal die wel degelijk verwant is. het is een lastig verhaal. Je loopt het risico om in onfrisse discussies verzeilt te raken. Maar in essentie zie ik Vlamingen als verwant.

   1. Ik denk zelfs dat je al heel hard zal moeten zoeken om Nederlanders te vinden die niet een beetje Vlaams bloed hebben en omgekeerd 😉

  1. Oei, geen idee hoe dat komt…
   Soms gebeuren die dingen bij wordpress, heb ik de indruk. Ik ga binnenkort nog eens iets posten, laat je me weten of je dan wel bericht hebt gekregen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s