Foto

Ik weet nog niet zeker hoe, maar dit voorjaar komt het boek er.

Dus had ik een foto nodig voor de achterflap.

Na wat zoeken online vond ik een fotograaf in Valencia die korting aanbood op een sessie van vijf foto´s, en dat leek me wel leuk. Ik dacht: vijf foto´s, dan moet er vast wel iets bruikbaars tussenzitten.

Dus ik naar die studio. Maar viel dat even tegen. Ten eerste was ik opgestaan met een pre-migraine gezicht (de migraine brak een paar dagen later door) waardoor ik er geweldig moe uitzag. Gelukkig kon er last minute nog een schminkster opgetrommeld worden. Ten tweede zette die fotograaf een belichting op poten die de schaduwen op alle verkeerde plaatsen deed vallen. Toen mijn man nadien de foto´s zag, zei hij: je ziet eruit alsof je ouder bent dan je eigenlijk bent, en je best doet om er jonger uit te zien. That´s not what I was going for.

Gelukkig had ik, na een eindeloze reeks frontale shots in vreemde, georkestreerde poses, het lumineuze idee om me op de grond te leggen, met om mijn hoofd als vlinders een paar mooie, oude boeken die ik meebracht had (*). Daar werd, zoals je hierboven kan zien, fel de spot opgezet waardoor ik er niet uitzie alsof ik net uit een graf ben gekropen. Dus met die foto ben ik superblij.

Maar het is geen foto die je op een achterflap kan zetten, dus daarvoor zal ik nog eens terugmoeten. Naar een andere fotograaf.

Ik wil er wel even bijzeggen dat ik het best eng vind deze foto voor de blog te gebruiken -erg bescheiden komt het niet over. Maar als je je kunsten aan de vrouw en de man wilt brengen, moet je nu eenmaal aan zelfpromotie doen. En in deze visueel ingestelde tijden horen daar nu eenmaal foto´s van je eigen snoet bij, ook wanneer je jezelf wilt profileren als schrijver. Dus daar kan ik maar beter aan wennen.

(*) Voor de liefhebbers: A Study in Scarlet door Sir Arthur Conan Doyle, uitgegeven bij Ward, Lock & Co, en Ivanhoe door Sir Walter Scott, uitgegeven bij T. Nelson & Sons.

Advertentie

47 gedachtes over “Foto

 1. Eerlijk? Ik vind de foto prachtig origineel. Ik heb wat moeite moeten doen om hem te vinden, want vreemd, hij verschijnt niet samen met je blog? Maar de zoektocht is gelukt én is meer dan de moeite waard.

  1. Ah, ja, da´s waar, als je het in je reader leest, zie je hem inderdaad niet, daar had ik niet bij stilgestaan! Ik ga eens kijken of ik hem onder de post zelf kan kleven. Bedankt voor je feedback en je lieve commentaar 🙂

  2. Ah, ja, da´s waar, als je het in je reader leest, zie je hem inderdaad niet, daar had ik niet bij stilgestaan! Ik ga eens kijken of ik hem onder de post zelf kan kleven. Bedankt voor je feedback en je lieve commentaar 🙂
   (Ah, en het is dus gelukt, nu heb ik hem bij in de post gezet1)

  3. Kathleen

   Inderdaad, ik begrijp niet waarom je deze foto niet op de achterflap kan zetten. Dit is juist heel leuk en eens iets anders dan die “saaie foto’s” die je zo vaak ziet.
   Niet twijfelen, dit is een perfecte foto, Kathleen!

 2. Toch een leuke foto. Jammer dat die fotograaf er niet in slaagt een mooie foto van je te maken. Ik vind de foto die je op je blog gebruikt sowieso geweldig
  Mocht je nu niet zo ver wonen zou ik zeggen, ik haal mijn lichtboxen uit en maak een serie fotootjes van je.
  Maar je zal ook in Spanje wel ergens een fotograaf op de kop kunnen tikken.

  1. Dat is dus het frusterende, alle mensen die ik ken die goeie foto´s nemen, wonen in België… Maar soit, met deze foto ben ik dus wel supercontent, dus ik mag toch niet te hard klagen 😉
   Als er ooit een signeersessie van komt, zijt ge natuurlijk wel van harte uitgenodigd en dan moogt ge altijd al uw fotospullen meepakken!

 3. Heel mooi!
  Ingewikkeld hé, hoe je je aan het publiek wil tonen. Ik heb begin dit jaar foto’s mogen laten maken door Koen Broos. Een uitgebreide sessies in het Centraal Station van A. Volgens mij heeft hij er honderden gemaakt en daaruit heeft hij er een zestal geselecteerd. Het zijn vrij naturelle foto’s. Hoewel ze niet liegen, ben ik er toch blij mee. Ze hebben me op een of andere manier geholpen om me aanvaarden zoals ik nu ben.

  1. Ik had op Antony´s instagram jouw interview in Verzin-magazine gezien, daar stond een heel mooie foto van jou bij. Was dat een van die reeks?
   En ja, het is echt niet vanzelfsprekend he! Poseren is echt een vak, dat is me nu wel duidelijk. Ik wist absoluut niet hoe ik moest kijken. En sommige foto´s waren ook voor mij erg confronterend, want je hebt toch altijd een ietswat opgepoetster beeld van jezelf, denk ik.

 4. Ik vind het een mooie foto. Meer dan geslaagd.
  Begin augustus had ik een foto-shoot voor [piep]. Misschien vertel ik er nog wel eens over als ik ook terecht kom in [piep]. Een klein presentje en de belofte om twee foto’s te krijgen. Ik kreeg ze deze week. Het resultaat … mwa. Ik ben niet erg enthousiast.
  Mooie jurk maar of daardoor meer boeken zult verkopen …

  1. Bne nu wel benieuwd naar (piep) 😀
   Alleen jammer dat het resultaat niet is wat je gehoopt had…
   En ik zou ook liever hebben dat als het boek goed verkoopt, dat dat dan met het boek te maken heeft en niet met de jurk 😉

   1. Op de website http://www.ortiga.be? Da’s de onze. Wij zijn nu al via daar met een pre-sale bezig. Vanaf begin november zijn ze verkrijgbaar in Standaard boekhandel en de betere boekenwinkels of bol.com. Wij blijven ook verkopen via ortiga. En we gaan ook verpakkingsvrije winkels, de winkel van Plantentuin Meise, cadeauwinkeltjes en marktjes aandoen. Het wordt nog rázend druk! 💪💚

  1. Ja, dat vond ik ook, dat de belichting hier echt te fel was. Maar ja, zo heb ik bijgeleerd dat ik nog wat verder moet zoeken als ik een andere foto nodig heb. You live and learn.. Maar zo´n mooie vrouw had hij nu ook weer niet voor zijn camera, want ik zag er echt niet zo goed, met zo´n bijna-ziek gezicht. Maar soit, die dingen gebeuren 🙂

 5. Supermooie foto! De belichting is inderdaad wat fel, maar het hoge contrast werkt hier wel. Ik zou het ook een coole achterflapfoto vinden, maar geen idee hoeveel zeg jij daar in kan/mag hebben?

  Wel jammer dat dit het enige goede beeld is. Ok, dat je er moe uit ziet, daar kan een fotograaf niets aan doen. Maar belichting lijkt mij nu eigenlijk een nogal wezenlijk deel van je job als fotograaf 🙂 (nu ja, toen ik voor het werk foto’s moest laten maken, zaten er gelukkig verschillende tussen die goed waren, maar ook een paar waarvan ik dacht “hmm, als dit artistiek onscherp moet voorstellen, had ik het precies nog iets overtuigender gedaan…”).

   1. De goede natuurlijk!

    Ah, dan heb ik ze inderdaad al gezien, en ik dacht nog: amai, Haaike staat er goed op 🙂
    (Dat waren toch die foto´s met dat groen truitje he?)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s