Waarom de Nederlanders anders zijn (2): religie

(Over het waarom van deze reeks: hier kan je de inleiding lezen.)

Hoewel ik op amper 4 kilometer van de Belgisch/Nederlandse grens ben opgegroeid, was mijn kennis over Nederland zeer beperkt. Ik wist dat een Nederlandse gulden gelijk was aan twintig Belgische frank, en dat de Nederlanders protestanten waren en de Vlamingen katholieken. Maar dat eerste weetje heeft sinds 2002 zijn nut verloren en dat tweede blijkt nu een foute vereenvoudiging. De meeste Nederlanders in het zuiden (voor zover de Nederlanders tegenwoordig nog met godsdienst bezig zijn) blijken even katholiek als de Vlamingen. Gelukkig was er het tweede hoofdstuk van Why The Dutch Are Different om mijn onwetendheid de deur uit te vegen.

Het was een behoorlijk gruwelijk hoofdstuk, want zoals ons jaren geleden tijdens de lessen geschiedenis werd verteld, gingen de poppen behoorlijk aan het dansen zodra Maarten Luther zijn stellingen aan de kerk van Wittenberg nagelde. Decennia van verwoestingen en verkrachtingen, moord en gemartel, plunderende legers en gruwelijke executies. Ik moest tijdens het lezen heel vaak aan de oorlogen in het Midden-Oosten denken: conflicten die maar niet opgelost raken, zogezegd met religie maar eigenlijk met machtsspelletjes aan de basis. Met steden die ingenomen worden door rebellen en dan weer door overheidstroepen.

Ik herinnerde me ook die keer dat we in Amersfoort een historisch pand bezochten waarin acteurs rondliepen die zich flink hadden ingeleefd in hun rol van 16e-eeuwers. Zodra ze in de gaten kregen dat mijn man een Spanjaard was, brak er zowaar paniek uit. Dat vond mijn man uiteraard fantastisch.

Om te onderzoeken waarin het protestantse noorden heden ten dage verschilt van het katholieke zuiden trok de schrijver van het bovenvernoemde boek door Maastricht, Eindhoven en Breda tijdens de carnavalsfeesten. Daardoor wordt zijn informatie over de Spaanse Furie en de marteldood van de moordenaar van Willem van Oranje afgewisseld met anekdotes over slecht bier, foute carnavalskostuums en Nederlandse schlagermuziek.

Ja, het was een wreed hoofdstuk.

Advertentie

3 gedachtes over “Waarom de Nederlanders anders zijn (2): religie

    1. Ik ben het toevallig tegengekomen in een tweedehands boekenwinkel. Het is met veel liefde voor de Nederlanders geschreven, heb ik de indruk, en fijn om te lezen 🙂
      Ik vermoed dat jij ook wel wat kan vertellen over de verschillen tussen Nederlanders en Duitsers?

      1. Limburgers uit België en Nederland, en Duitsers uit de grensstreek lijken ergens wel op elkaar: ze spreken en verstaan elkaars taal, van oudsher waren het voornamelijk katholieken, heel veel kolenmijnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s