Antivaxers, een artikel in Knack, en nu word ik bang

Deze post gaat niet over vaccins, corona of big pharma.

Deze post gaat over het fucking vieze gevoel dat ik krijg bij de manier waarover er in België gepraat wordt over mensen die zich niet willen laten vaccineren.

In Knack las ik zonet het artikel “Antivaxers zijn niet dom of ongeïnformeerd”. In dat artikel wordt gesteld dat wie zich niet laat vaccineren het sowieso bij het verkeerde eind heeft en dat je die mensen dat moet vergeven, want ieder van ons kan wel eens het verstand verliezen, zelfs al hebben we een “universitair diploma”. In dat artikel worden mensen die zich niet laten vaccineren door Ilja Leonard Pfeijffer “achterlijk” genoemd en door Sander Schimmelpennick “narcistisch”.

De schrijver van het artikel (Jeroen De Preter) stelt lichtjes verbaasd vast dat mensen die zich niet willen laten vaccineren zowel in extreem-rechtse, extreem-linkse, als groene kampen te vinden zijn. Mij verbaast dat niet, want dat zijn de plaatsen waar je sneller individuen tegenkomt die niet zo snel meelopen met de mainstream en die daar ook voor durven uitkomen. En om vandaag de dag nog voor een andere mening te durven uitkomen, moet je zéér veel lef hebben. Want wie een vaccinatie weigert, wordt meteen gecategoriseerd als fout (en achterlijk en narcistisch). Als je een vaccinatie weigert, om wat voor reden dan ook, heb je het sowieso bij het foute eind.

Ik dacht dat dit een debat was? Ik dacht dat de realiteit (en zeker de medische realiteit) een complex gegeven was dat input vanuit alle hoeken en verschillende perspectieven nodig had om ten volle begrepen te worden?

Wie heeft hier de conclusie getrokken wat juist en wat fout is, en waarom wordt alle tegenstand compleet monddood gemaakt?

Ik durf dit zelfs amper schrijven, want als je ook maar één ding zegt dat een beetje een vraag stelt bij wat er hier allemaal aan het gebeuren is, dan ben je een complotdenker en dus volledig onbetrouwbaar. Terwijl ik op de middelbare school toch te horen kreeg dat ze ons wilden opleiden tot kritische denkers.

Ik heb daar trouwens ook geleerd dat wie gemene woorden gebruikt om een ander te beschrijven, een pester is.

Ik weet vooral dit: wanneer er heel erg gepusht wordt van één kant om mee te gaan in een verhaal, wanneer tegenstanders gestigmatiseerd worden, alle tegenstand monddood wordt gemaakt en de maatschappij polariseert: dat is wanneer je heel hard moet beginnen oppassen.

Want dan komen er dingen op ons af die erger zijn dan een virus.

Advertentie

34 gedachtes over “Antivaxers, een artikel in Knack, en nu word ik bang

 1. Een mening hebben màg absoluut, maar we zijn beschaafde mensen en doen dit dan maar beter ook op een beschaafde manier. Iemand ‘achterlijk’ noemen omdat ze zich niet willen vaccineren is totaal ongepast.
  Gisteren nog kreeg ik van een vriend een link toegestuurd naar de Facebook-account van een antivaxer. Hier was het omgekeerde het geval. Betreft een uitbater van een horecazaak in de rand van Brugge die filmpjes postte op een echte Mussolini-manier. Hij vergeleek de aanpak van onze politiek met de concentratiekampen in beide wereldoorlogen. Hij riep op tot revolutie, tot… op een walgelijke manier.

  1. Inderdaad, het is cruciaal dat we allemaal rustig blijven en op een vriendelijke manier met elkaar blijven praten. Alleen op die manier kunnen we echt naar elkaar luisteren en elkaars beweegredenen leren begrijpen. Als iedereen zich in loopgraven gaat ingraven en granaten naar de overkant gaat gooien, dan is het hek van de dam…

   1. Jaja, allemaal goed en wel dat rustig blijven en praten en overleggen en vriendelijk zijn en luisteren naar elkaar en argumenteren en respecteren en beweegredenen begrijpen, maar op een bepaald punt moet er ook iets gebeuren dat de “problemen” (al beweren sommigen gewoon dat er geen zijn) aanpakt. Maar verder ga ik er niet op in.

   2. Er zijn veel soorten problemen, he Bentenge.
    En er zijn ook mensen die problemen op lange termijn voorzien -problemen die misschien nog veel zwaarder zijn dan deze.
    Ik weet dat het voor sommige mensen (vooral mensen die heel fact-based denken en vooral in het hier en nu leven) moeilijk is om in dat soort hypothetisch denken mee te gaan. Maar aan de vooravond van elke menselijke tragedie stonden er Cassandra´s te roepen waaraan niemand aandacht schonk.

  1. Ik kan alleen de inleiding lezen, maar dat alleen al is zo verontrustend. Dus zelfs wanneer ze negatief getest zijn mogen ongevaccineerden niet meer binnen? Terwijl gevaccineerden wel het virus kunnen dragen en verspreiden? Dat slaat toch nergens op?

   1. Nog één ding….ik ben tegen niemand alleen tegen het virus. Ik denk dat er alleen door vaccinatie kans is er vanaf te komen gebaseerd op wat ik ervan weet dmv voorlichting door deskundigen. Ik heb geen puf meer om erover te praten. Ik ben wel moe van en angstig over de polarisatie. Juist daarom zwijg ik zoveel mogelijk over Corona en alles wat ermee te maken heeft en probeer mijn leven en geest zo gezond mogelijk te houden.

 2. Ik ben blij dat je dit hebt aangekaart. Wie zijn wij om op iemand neer te kijken die zich niet wil laten vaccineren? Dit virus heeft nog zoveel geheimen voor onze wetenschappers. Wie denkt de waarheid hierover in pacht te hebben slaat de bal mooi mis, helaas.

 3. Boeiend aangekaart. Een punt voor jou. Ik vind mezelf een nadenkend mens. Ik heb dus zelf bewust gekozen om me te laten vaccineren. Een deel van die beslissing is ingegeven door: kiezen voor het gemak, liefst geen of zo weinig mogelijk gedoe, liefs zo weinig mogelijk kans om ziek te worden. Ik zeg zeker niet dat anti-vaxers niet nadenken maar ze moeten mij niet verwijten dat ik een meeloper ben.
  In Mozambique wordt er – zover ik het meekrijg – nauwelijks VOOR of TEGEN gedacht over vaccinatie. Mensen zijn blij dat er vaccins beschikbaar zijn.
  In Portugal is 98% van de bevolking gevaccineerd en zijn er (opvallend) minder positieve testen.
  Anderzijds is het natuurlijk raar dat vorig jaar NOVEMBER 2020 niemand was gevaccineerd en er ca 5000 positieve test per week waren en nu NOVEMBER 2021 met heel veel gevaccineerden ca 78% er plots 20.000 mensen per week positief testen. Ik begrijp deze cijfers niet maar snap dus wel dat anti-vaxers (terechte) vragen hebben.

  1. Koen, die andere cijfers die nu veel hoger liggen (november 2021) dan vorig jaar (november 2020) is volgens “kenners” te wijten aan de reproductiegraad van de deltavariant (covid-21). Die zou een factor 4 (als ik het me goed herinner) hoger liggen dan de originele covid-19. Maw één besmette persoon besmet er veeeel meer dan met de vorige varaint. Daarom is de curve van toename ook steiler.

  2. Ik denk ook dat heel veel mensen die zich niet hebben laten vaccineren niet per sé tegen vaccinaties zijn (de term anti-vaxer is dus eigenlijk al fout en polariserend) maar dat er -zo is dat toch in mijn geval- wat wantrouwen is omwille van het soort vaccin, zijnde mRNA en DNA-vaccins. Ik geloof wel dat die vaccins op korte termijn werken, maar ik heb zo mijn twijfels over wat die dingen op lange termijn in je lichaam doen en ik vind ook dat de manier waarop bijwerkingen (vooral bij vrouwen) onderzocht worden weinig vertrouwenwekkend.
   Kennelijk komen er begin 2022 minstens twee “klassieke” vaccins op de markt. Dus dan ga ik me wel laten vaccineren. want dat soort vaccins gebruiken ze al zo´n 60 jaar, dus daar heb ik geen twijfels bij.

  3. Jan dela Roche

   Vorige week was er een artikel in Apache waar ook Portugal als ‘gidsland’ werd beschouwd owv zijn hoge vaccinatiegraad. Ik heb dit als lezersreactie geplaatst:
   Ik begrijp niet waarom Portugal als groot voorbeeld te stellen, tenzij natuurlijk om vaccinaties te promoveren.
   Vergelijk eventjes de cijfers van Zweden en Portugal (ongeveer zelfde aantal inwoners):
   Aantal Patienten op ICU: Zweden 37, Portugal 65
   Totaal doden (tot nu toe): ZW 15051, Port 18234
   Nieuwe gevallen de laatste dagen: Zw 1020, 941, Port: 1654, 1477
   Aantal doden/ dag de laatste dagen: Zw: 5, 3, 1 Port: 8, 5, 9
   Vaccinatiegraad Zweden: 67,3 %, Portugal 86,4 %
   Zweden scoort dus overal beter, behalve de vaccinatiegraad. Maar Zweden heeft al van in den beginne een veel lakser beleid (en dus wellicht ook meer natuurlijke immuniteit ontwikkeld), en dus moet er over Zweden gezwegen worden….

 4. Ik zou wel willen dat er meer verhalen gepubliceerd werden omtrent de diverse beweegredenen om zich niet te laten vaccineren. Je moet het maar net horen van een bekende, maar er zijn zoveel redenen. Net zoals ik zou willen dat er meer bekend werd (gemaakt) over wat er werkelijk aan de hand is, hoe het virus zich verspreid, wat de beste aanpak is voor de samenleving èn het individu – in plaats van voor De Heilige Economie – want dit is niet de laatste pandemie, en het einde van deze is nog niet eens in zicht…

  1. Ik ben het helemaal met je eens. Veel meer en veel diversere informatie. want ik heb de indruk dat altijd dezelfde platen worden afgespeeld, om het maar eens zo uit te drukken, en je hoort / leest heel weinig objectieve informatie vanuit verschillende standpunten. Er is gewoon geen debat meer. En dat lijkt me ontzettend ongezond,

 5. Wildcard

  Naast het feit dat ik bentenge eerste post bovenaan volledig bijval… laten we het eerlijk zeggen zoals het is, er was (en is nog steeds) héél véél egoïsme onder de mensen, vooral bij zij die zich niet willen laten vaccineren om 1001 redenen. Mooiste voorbeeld was het massaal op reis gaan en besmet terug komen onder de noemer van “zolang dat ik het maar gehad heb, kan de rest de pot op”, kan bij mij op 0% begrip of compassie rekenen, als je ziet dat er zoveel mensen in’t ziekenhuis lagen en zovelen stierven…

  1. Ja, dat is natuurlijk egoïsme. Ik ben tijdens de pandemie het land niet uitgeweest en heb mijn Belgische familie toen twee jaar lang niet gezien. Maar ik sta nog steeds achter de redenen waarom ik me niet heb laten vaccineren -dat waren geen egoïstische redenen, maar redenen van bezorgdheid over onze gezondheid. en ik heb sindsdien geen enkel bewijs gezien van dat ik me daarin vergist zou hebben. Maar soit, da´s een ander verhaal.

   1. Wildcard

    ik heb je logje hierover gelezen en mijn mama heeft het zelfde probleem als jij, gecombineerd met een witte bloedcellen probleem, dus ik begrijp je weigering goed. Als het op je gezondheid aankomt kan je niet voorzichtig genoeg zijn, zéker als je een gezin hebt die op je steunt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s