Hoe ik wil dat er gepraat wordt over mensen die zich niet laten vaccineren

(Helemaal onderaan ga ik vertellen waarom ik mij wel ga laten vaccineren. Maar dat kan je pas begrijpen wanneer je de rest gelezen hebt ;))

In plaats van iedereen die zich nog niet heeft laten vaccineren een idioot of een complotdenker te noemen (die zijn er ook, maar dat is niet het gros), laat ons bedenken dat:

1. Het gaat bij mRNA en DNA-vaccins om een nieuwe techniek dus het is normaal dat niet iedereen bereid is daar van de eerste keer in mee te lopen (bijvoorbeeld omdat de kans bestaat dat Moderna myocarditis veroorzaakt, Astra-Zeneca een vreemd soort thrombose kan veroorzaken, of Pfizer allesbehalve een ethisch bedrijf is.)

2. Het gaat over het inspuiten van een stof in je eigen lichaam. Dit is iets enorm invasiefs. Daarvoor is vertrouwen nodig. Het is dus normaal dat dit bij sommige mensen weerstand oproept. Zeker wanneer er aanwijzingen zijn dat die vaccins nog niet op punt staan (zie hierboven). Deze vaccins zijn nog niet door het volledige reguliere goedkeuringsproces gegaan, ze hebben een Emergency Use Authorisation. Wie een betrouwbare studie vindt over de effecten op lange termijn van mRNA en DNA vaccins, mag mij die altijd doorsturen.

3.De farma-industrie is een miljardenbusiness. Ieder van ons weet hoe de aandelenmarkt werkt. Het is logisch dat er mensen zijn die dat niet blindelings vertrouwen.

4.Het is normaal dat niet iedereen evenveel schrik heeft van het corona-virus of het even belangrijk vindt. Dit is immers een ziekte met heel uiteenlopende ziektebeelden, van bijna geen symptomen tot de dood. Dat maakt het moeilijk een juiste inschatting te maken, want veel hangt af van je persoonlijke ervaring met het virus. Moest dit een Spaanse griep of Ebola geweest zijn, dan denk ik niet dat je mensen had moeten overtuigen om zich te laten vaccineren.

5.Wanneer de overheid en de media als één blok achter een verhaal gaan staan, is het gezond voor een maatschappij dat er toch een paar mensen zijn die weerstand bieden, wat dat verhaal ook is. (Lees George Orwell, mensen. Lees George Orwell.)

6.Dat er mensen zijn die niet blindelings “de wetenschappers” /”de experten” vertrouwen, is omdat er mensen zijn die in hun leven een of meerdere incompetente wetenschappers / experten zijn tegengekomen, die soms zware schade hebben aangericht. Wie wel blindelings de medische wetenschap vertrouwt, moet zich vooral gelukkig prijzen dat ze zelf op dat vlak geen trauma´s hebben opgelopen.

Dit gezegd zijnde: er zitten een aantal vaccins in de pipeline die mij wel vertrouwen inboezemen. Valneva bijvoorbeeld, dat momenteel zeer goede resultaten kan voorleggen. Dit vaccin werkt met de oude techniek van een geïnactiveerd virus, waardoor het immuunsysteem het hele virus leert herkennen (en niet alleen een bepaald proteïne zoals bij genetische vaccins het geval is) en waar men al zo´n 60 jaar ervaring mee heeft (dus weinig verrassingen op lange termijn).

Dus ja, zo gauw ik kan, laat ik mij daarmee vaccineren.

Want nu is het schipperen tussen the devil and the deep blue sea, en da´s ook niet aangenaam.

Advertentie

24 gedachtes over “Hoe ik wil dat er gepraat wordt over mensen die zich niet laten vaccineren

 1. Ik hoop dat er voor jou spoedig een vaccin is wat je aan durft. Ik heb minder wantrouwen ten opzichte van de farmaceuten. Ze houden elkaar scherp. Verder heb ik iemand die de zaken voor mij ook in gewone mensentaal kan uitleggen die ik vertrouw.

  1. Misschien moet ik hier wel duidelijker zeggen dat ikzelf niet noodzakelijk de farmaindustrie wantrouw, maar het wel begrijp wanneer anderen die wantrouwen.
   Dat is wat ik vooral wil bewerkstelligen: dat we begrip krijgen voor elkaar in plaats van ons in kampen in te graven.

 2. Kunnen jullie je vaccin kiezen? Die mogelijkheid bestaat hier niet. Er wordt voor ons gekozen, te nemen of te laten.
  Misschien ben ik te weinig kritisch? Misschien te weinig goed geïnformeerd?
  Misschien te laks?
  Misschien met teveel vertrouwen in de wetenschap?
  Dat is wat ik bedoel, vaak weet ik het allemaal gewoon niet meer….

  1. Ik wil absoluut niet zeggen dat er iets mis is met je laten vaccineren, of vertrouwen hebben in de wetenschap. Ik wil gewoon zeggen dat het best normaal is dat sommige mensen daar vragen bij stellen. En dat we die mensen niet per sé voor idioten moeten uitmaken.

   Ik heb een afspraak bij de dokter om te vragen of ik zelf een bepaald vaccin kan kiezen. En ik ga ook nog eens naar de neuroloog gaan, want misschien kan ik met een briefje van haar wel een keuze afdwingen dan.

 3. Het is duidelijk dat je je goed informeert. Alle respect daarvoor.
  Ik werd ingeënt met Pfizer. Dit mocht ikzelf niet kiezen. Toch ben ik er blij mee. Wat moet je anders als je werkt in een omgeving met hoog risico? De helft van mijn leerlingen is nog niet gevaccineerd, ik ben 60 en sta ook in voor de zorg van mijn hoogbejaarde moeder. Het risico op besmetting is er nog, maar toch voelt het voor mij beter en veiliger. Ik heb geen wantrouwen in bepaalde virologen die toch behoorlijk juiste voorspellingen hebben gemaakt en nog maken. Hun advies volg ik op.

  1. Ik denk dat wat jij zegt voor de meeste mensen geldt, en gelukkig maar.
   Wat ik met dit stukje wil bereiken is dat er wat begrip ontstaat voor mensen die daar anders over denken of andere ervaringen hebben.
   Want dat begrip is nu ver te zoeken.

  1. Dank je, Koen. Ik hoop dat de mensen zien dat dit links zijn naar degelijke websites, geen Trumpistengedoe.
   Zoals ik al heb gezegd in andere commentaren: ik ben niet voor of tegen wat dan ook. Ik hoop gewoon dat het leidt tot een beetje begrip want begrip maakt je immuun voor polarisatie.

 4. Het hele gedoe rond al dan niet vaccineren zit je blijkbaar heel diep. Gisteren nog moest ik aan je denken. Er was een betoging in Brussel rond de coronamaatregelen, waarin een bende herriestokers het vuur serieus aan de lont hebben gestoken. Er zaten mensen tussen van alle slag. Groepjes die tégen het vaccineren waren, maar ook kadees die er zondags amusement in zochten om de boel eens goed op stelten te zetten. Die laatsten zorgen ervoor dat de tegenstellingen in België nog eens dikker in de verf worden gezet…
  Hoe dan ook, hopelijk komen die nieuwe vaccins vlug op de markt, zodat gezond nadenkende mensen/twijfelaars zich eindelijk laten vaccineren.

  1. Aja, mijnheer Pannenkoek, natuurlijk raakt dit mij diep. Ik ken een paar heel kritisch denkende, intelligente mensen die zich niet hebben laten vaccineren, en die worden zomaar op één hoop gegooid met complotdenkers. Ikzelf trouwens ook. Kan je je voorstellen wat dat met een mens doet? Dat ondermijnt je geloofwaardigheid, wat het belangrijkste is dat ik heb als schrijver.
   Als je zegt dat al wie zich niet laat vaccineren een idioot is, dan doe je aan veralgemening, stigmatisering en karaktermoord.
   Ik denk dat mensen niet beseffen hoe hard dat erop inhakt tot het met henzelf gebeurt.

 5. Wat mij erg verontrust in heel dit debat over wel of niet vaccineren, is de polarisatie die weer op de spits wordt gedreven. Het is zwart of wit, gevaccineerd of niet. (Er is zelfs een naam bedacht om de niet-overtuigden te beschimpen – antivaxers). Terwijl het volgens mij een genuanceerd verhaal is. De redenen waarom mensen zich al dan niet laten vaccineren, zijn heel divers. Ieder heeft zijn eigen verhaal en gezondheid. Het lijkt me fijner om naar elkaar te luisteren en begrip op te brengen*. Het lijstje met jouw kritische bedenkingen, Kathleen, helpt daarbij. Bedankt daarvoor. We moeten alert blijven.

  Zelf heb ik mij laten vaccineren en ik heb daar niet zo lang over moeten nadenken. Ook al loop ik niet hoog op met de farmaindustrie en de onethische keuzes die ze maken. Ook al voelde ik me onzeker over de invloed van het vaccin op mijn lichaam. Solidariteit met zwakkeren, ouderen en de mensen uit de zorgsector** (en de urgentie van hun situatie) heb ik toen de voorkeur gegeven op de mogelijke effecten op mijn lichaam op termijn. Uiteraard zou ik mijn leven nooit op het spel zetten. 😉 … Laten we zeggen dat mijn vertrouwen in de wetenschap wat dat betreft groot genoeg is. Hopelijk kom ik niet bedrogen uit. 🙏

  Ik hoop alleszins dat het vaccin waarover je spreekt, er snel komt voor jou! 🤞

  *’Out beyond ideas of wrongdoing and rightdoing there is a field. I’ll meet you there.’ – RUMI

  ** Politiek draagt hier een grote verantwoordelijkheid. Het feit dat er te weinig bedden zijn in de ziekenhuizen en andere zorgverlening daardoor wordt uitgesteld, komt omdat er serieus gesnoeid werd in de budgetten. Dat is een schande!

   1. Ik doe m’n best, maar ik ga ongetwijfeld ook soms in de mist … Het is menselijk om te veroordelen maar door open te staan voor de drijfveren van mensen (waarom doen of zeggen ze dit of dat) volgt er vaak begrip. Niet altijd uiteraard. Mijn begrip kent grenzen. 😉

   2. Ik maak wel het onderscheid tussen begrip en aanvaarding. Ik bedoel: rationeel begrijp ik ieder zijn beweegredenen. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik het aanvaard. Anders zou ik zo geen geïrriteerd antwoord geschreven hebben op de Knack-artikel 😉

 6. Prachtig verwoord Kathleen! Ikzelf sta in de zorgsector en liet me uiteraard wel vaccineren. Ik zie hoe de maatschappij polariseert en ik begrijp een vriendin die in het ziekenhuis werkt en kankerpatiënten terug naar huis moet sturen omdat er geen plaats is. Hun behandeling wordt uitgesteld, wetende dat het daardoor te laat kan zijn voor hen. Maar covidslachtoffers hebben dringerder hulp nodig. Ik snap het dat ze zegt ‘als ze het systeem niet vertrouwen, moeten ze nu ook het systeem niet komen belasten’.
  Maar ik snap de andere kant ook. Een miljardenbusiness vertrouwen, daar heb ik het ook moeilijk mee. En steeds ons immuunsysteem triggeren met allerhande vaccins, ik sta daar ook huiverachtig tegenover. Daarom neem ik maar heel af en toe het griepvaccin (sterk aanbevolen voor zorgpersoneel, maar als ze niet te erg aandringen, glip ik ervan tussen)
  Het is moeilijk om niet te polariseren in de coronacrisis omdat het ons allemaal zo raakt, denk ik. En luisteren naar de andere kant, dat helpt om niet te snel te oordelen.

  1. Dank voor je mooie reactie, Hilde!
   Je geeft hier zo goed de dilemma´s weer..
   Zelf ben ik dus echt bang dat ik (gezien mijn medische voorgeschiedenis) een hersenbloeding zou kunnen krijgen, terwijl de kans dat ik naar het hospitaal zou moeten door een covid-infectie volgens mij heel klein is. Dus voor mij is (voorlopig althans) me niet vaccineren net de optie om de zorg niet te belasten.

 7. Als die miljarden ècht in de zorg waren gestoken, in plaats van in alle mogelijke vage of enorme ondernemingen en pharmawinsten, was die belasting van de zorg niet zo een drama geworden… En ja, ik heb genoeg ervaring met incompetentie. Toch heb ik mezelf laten verleiden, onder alle druk om je als diabetes type 1 patiënt voor iedere griep te laten vaccineren, want ‘anders belast je de zorg met je grote ic-risico’… Terwijl ik er niet echt op vertrouw dat er niet later iets mis mee blijkt te zijn. Ik noem zomaar een paar dingen: softenon, sigaretten, pfas, … zolang er maar geld verdiend wordt, gaat het gewoon door. Als je dan ook nog een aandoening hebt waardoor zelfs de arts twijfelt – MS of zo – dan begrijp ik het volledig als je nog even geen prik haalt!
  Wat ik wel jammer vind is de kleine groep ongevaccineerden die toch extra risico nemen door veel fysieke contacten te hebben en evenementen en dergelijke te bezoeken. Ook gevaccineerden moeten zich natuurlijk aanpassen, daar niet van, maar zelf leef ik al die tijd redelijk geïsoleerd om mijn steentje bij te dragen, dan maar even geen restaurantje pakken of feestje houden.
  En of het uiteindelijk allemaal iets uithaalt… de natuur is ons wel vaker te slim af.

  1. Ja, die softenon-baby´s, daar heb ik ook nog vaka aan teruggedacht.
   En ook wat je zegt over investeren in de zorg. De ziekenhuizen “belasten”, dat hangt er maar net vanaf hoeveel mensen je daar tewerk stelt en hoeveel uren je ze laat draaien. Wat erg ook dat ze patiënten een schuldgevoel aanpraten. Ik hoor hier en dara mensen zeggen dat ze ongevaccineerden botweg die zorg zouden moten ontzeggen, maar als je die lijn volgt, dan moet je ook rokers alle kankerbehandelingen ontzeggen, mensen met overgewicht verbieden naar een cardioloog te gaan,, etc. wara ben je dan mee bezig? Zullen we gelijk een puntensysteem invoeren, zodat we lekker veel kunnen besparen en alleen de “brave” burgers recht verlenen op zorg? En waar gaat dat geld dan wel naartoe als het niet naar zorg is? Niet waar het echt nodig, daar ben ik wel van overtuigd.
   Wat betreft dat extra risico, daar treed ik je ook in bij. Ik zag van het weekend nog drie jongens zonder mondmasker uit een lift stappen waar na hen een oudere man in moest. dat moet je nou toch ook niet doen.
   Ja, het zijn moeilijke tijden. We worden op allerlei manieren op de proef gesteld…

 8. Affodil

  Ik heb lang getwijfeld om hierop te reageren (en niet alleen bij gebrek aan tijd). Ik begrijp je argumentatie helemaal en ga er ook een heel eind in mee. Ik weet ook dat er mensen zijn die om medische redenen gewoon geen vaccin kunnen krijgen.
  Anderzijds ben ik als gevaccineerde even geschokt door het gedrag van de horden tegenstanders en twijfelaars als omgekeerd.
  Noem het kop-in-’t zand, maar ik weiger nog langer mijn mening hierover te ventileren.

  1. Dat begrijp ik. En dat respecteer ik uiteraard.
   Ik denk alleen wel dat het, omdat het te maken heeft met onze gezondheid (en die van onze kinderen) dat het heel belangrijk is dat we ons goed informeren. En laat net dat een heel heikel punt zijn in deze discussie. Ik ben bijvoorbeeld zelf tamelijk opgelucht telkens ik teksten tegenkom van mensen die een genuanceerde mening geven en door hun credentials echt wel recht hebben van spreken.
   Ik heb trouwens zelf heel lang getwijfeld om hierover te schrijven, maar het lijkt me zo´n belangrijk thema dat er eigenlijk niet aan te ontkomen was.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s