Kroniek van een bluesband

Afgelopen zomer, tijdens een optreden met de funkband, kreeg ik het gevoel dat mijn rol in het funkverhaal afgelopen was. Want ik stond nummers te zingen waarover ik al tientallen keren gezegd had dat ik ze niet leuk vond. Want er stond een reggae-nummer op de setlist, terwijl alle nummers die ik de voorbije jaren aangedragen had, afgeketst waren als “niet funky genoeg”. Bovendien zei een van onze fans me na het optreden: “Voor iemand die niet gemaakt is om funk te zingen, heb je het wel goed gedaan.” Dus besloot ik de handdoek in de ring te gooien. Het leven is immers te kort om dingen te doen waar je niet voor gemaakt bent.

In die weken die volgden, kwam ik in een muzikaal limbo terecht, waarin even de angst kwam opzetten dat ik mijn uitlaatklep moedwillig had dichtgeschroefd en de vreugde van het samen musiceren voorgoed naar het verleden had verbannen. Maar toen kwam er een telefoontje. Een paar muzikanten uit een dorp in de buurt hadden een opname gehoord die ik eens naar een vriend van een vriend had gestuurd, en vroegen of ik auditie kwam doen. Blues, rock ´n roll, dat soort dingen. Dus ging ik erheen, en zong een paar nummers mee. Zij waren heel enthousiast, ik niet zo. Want ik voelde me ongemakkelijk in het kleine repetitielokaal, iedereen rookte, en er wrong iets in de groep. Er was iets dat niet klopte. Dus hield ik de boot af.

Maar dju, een paar van die mannen speelden echt goed. Daarom liet ik me overhalen om toch een aantal weken mee te doen. Ondertussen sleepte ik andere zangeressen aan om mezelf uit de voeten te kunnen maken, maar zonder succes. En toen barstte de bom die ik al van in het begin had horen tikken: een van de bandleden vertrok met slaande deuren. Toen het stof weer was gaan liggen, bleef er een groepje over van drie getalenteerde muzikanten die perfect op elkaar ingespeeld waren en overeenkwamen als broers. Met zo´n mensen kan je werken. Dus ik besloot me toch aan te sluiten. Ik vroeg de bandleden of ze alsjeblieft niet meer binnen zouden roken, wat ze zonder morren deden. Ik probeerde de beslotenheid van de ruimte als gezellig te zien in plaats van claustrofobisch, wat lukte. En ja, we verliezen soms behoorlijk wat tijd met het stemmen van gitaren en rookpauzes, maar wanneer we muziek maken zie ik de gitarist soms enthousiast naar de bassist kijken van “hoor eens wat ze doet” als ik iets te pakken heb wat hij zoekt in een zanglijn. De groepsnaam vind ik maar niks, maar ik word uitgenodigd voor paella´s en verjaardagsfeestjes, wat bij de andere band niet het geval was.

Het is een beetje zoals in een goed huwelijk, vermoed ik: liefde en veel compromissen.

En die liefde, dat is natuurlijk de liefde voor muziek. Gisteren kwam er tijdens de repetitie opeens een toetsenist binnengewandeld, zomaar uit het niets, die zich met zijn keyboard tussen de gitarist en het drumstel wrong (het is echt een heel klein lokaal). Hij speelde alle nummers van de eerste keer mee hoewel hij ze nog nooit gehoord had, en wisselde met de gitarist perfecte solo´s af alsof ze hun hele leven niets anders gedaan hadden. We hoefden elkaar niet aan te kijken om te weten wat we allemaal dachten: nu is het af. Nu klopt het. We speelden met z´n vijven, helemaal opgaand in diezelfde flow die al eeuwen door menselijke lijven en zielen stroomt wanneer alles opeens vanzelf gaat en iedereen met elkaar verbonden is.

Ja, ik ben goed terechtgekomen.

Advertentie

43 gedachtes over “Kroniek van een bluesband

 1. Katleen

  💙
  Prachtig verhaal, allé, ’t is geen verhaal, ’t is voor echt 😉
  Wel wat jaloers, maar net op dit moment start voor mij een ander heel mooi pad en laat ik dat van de zang even liggen…
  Treden jullie ook op voor publiek? Zeker hier melden dan, binnenkort passeer ik ongetwijfeld in (de omgeving van) Valencia
  Katleen

   1. Katleen

    Long story short (niet dus 😉): ik heb in juni 2021 een senior dame uit Zuid-Spanje geadopteerd, Nina, in juli een 2e hands bestelwagen gekocht, als 54-jarige mijn rijbewijs B gehaald eind september, exact 1 dag vóór de start van mijn jaar tijdskrediet voor het volgen van een opleiding. De bestelwagen is nu pas, door allerlei vertragingen, volledig omgebouwd tot camper zodat ik ein-de-lijk nu 20 maart 2022 samen met mijn compagnon Nina de hort op kan! 😎☀️
    En dus op die manier zal ik Valencia zeker passeren 🙃 Ik vermoed ergens midden April maar niets is zeker, want alles mag en niets moet, buiten mijn opleiding volgen dan 😉
    Voila, dat ‘pad’ was dus nogal letterlijk 🙃 Ik laat je zeker iets weten, tot dan!

   2. Oh, zo tof!! Met de bestelwagen en een hondenmaatje naar Spanje reizen!
    Laat me zeker weten wanneer je hier passeert!
    En keistoer dat je je rijbewijs hebt gehaald 🙂
    Wat voor opleiding ga je volgen? (als je dat hier wil vertellen natuurlijk, voel je niet verplicht)

   3. Katleen

    SAP, een ERP-programma waar veel multi-nationals mee werken…
    Volgens mij, jou al een tijdje volgend, eerder ‘een ver van mijn bed show’ voor jou 😉
    Ik meld me zeker wanneer ik ‘jouw’ richting uit kom 🙃

   4. Het is inderdaad iets waar ik nog nooit van gehoord had, maar zoals je misschien ook al gemerkt heb op de blog, ben ik wel heel snel geïnteresseerd 😀
    Ben momenteel aan het lezen over hoe AI bedrijven gaat veranderen, en dit lijkt me een stap op die weg te zijn, niet?
    Sinds ik les gegeven heb in bedrijven, ben ik me daar trouwens ook wel meer voor gaan interesseren. Het lijkt me bijvoorbeeld interessant om als creativity coach workshops te geven in bedrijven, maar ik weet niet of daar veel vraga naar is.

    Anyway, leuk dat je naar Spanje komt! Er zijn ergere plekken om een opleiding te volgen 😉

   5. Katleen

    Hoi Kathleen, even laten weten dat ik schat ongeveer eind de 1e week van April, begin van de 2e week id buurt van Valencia te zijn.
    Kunnen we het topic hierboven hernemen, want ik merk net dat ik daar nog niet op gereageerd had 😉

 2. Ooooh herinneringen alom hier. Jarenlang als zangeres in bands gezongen en zo herkenbaar. De laatste heb ik vaarwel gezegd omdat ik ook niet meer tevreden was met het genre, en omdat ze rookten – en geen zin hadden om te stoppen met roken binnen. Ach ja, ’t is mooi geweest. Blij dat jij er nog naar hartelust van kan genieten.

 3. Zalig … Toen ik zelf nog in een band zong, kreeg ik telkens kippenvel wanneer al jammend een song geboren werd. Soms kon ik niet meer deftig zingen omdat mijn glimlach repetitiekotbreed was! Een song afwerken vond ik minder leuk. Ik wou al aan de volgende jamsessie beginnen.

  Benieuwd naar de blues. Deel zeker eens de vruchten van jullie repetities!

  1. Ja, gij weet ook wat dat is he 🙂
   Voorlopig hebben we één zelfgeschreven song, als ode aan dat bandlid dat vertrokken is:
   “If you don´t wanna play with me, I´ll play on my own” 😀

  1. Wel, ik heb net ene halve video gezien, maar ik schaam me dood, want het klinkt wel heel goed, maar ik weet dus niet hoe ik me op een podium moet bewegen. Daar is nog werk aan, al vrees ik dat ik dat nooit goed ga kunnen. Er zit duidelijk geen Shakira in mij. Ik denk dat ik nog eerder elektrische gitaar leer spelen om niet te moeten dansen, haha, Maar als ik een deftige video tegenkom, dan post ik die hier wel..

 4. Wat heerlijk is dat, als je met zo’n groepje het thuiskomgevoel hebt! Ik snap precies wat je bedoelt… Jarenlang was muziek mijn alles, mijn broodwinning – zelfs mijn zalige hubbie heb ik zo ontmoet – maar gek genoeg ben ik door de omstandigheden afgedreven, ook al mis ik het wel! Gelukkig is m’n hubbie nog wel actief en is onze zolder momenteel meer een muziekstudio…😁
  Ik zou heel graag eens iets horen van je muziek!

  1. Oh, echt waar? Ik wist niet dat jij ook muziek maakte! En professioneel dan nog! Allez jong, jij kan echt alles!! Heb je opnames van toen die je kan delen? Wat voor muziek maakte je? Want nu ben ik ook wel heel benieuwd 🙂

   1. Doen is iets anders dan kunnen hè…😁 Wat voor muziek, daar kan je dan weer uren over praten… Afgezien van allerlei beroepsmatige moetjes heb ik vooral plezier gehad aan samen eigen muziek maken, en één van mijn grootste idolen was (is) Joni Mitchell. En verder een acapella groepje gehad met 4 meiden, was erg leuk, eigen arrangementen van covers en eigen werk. De cd had slechts een oplage van 500…
    Maar ehhhh niet de aandacht afleiden hè, het gaat hier om jou! Waar is de youtube-link?!😃

   2. Haha, nee, het gaat niet om mij, het gaat hier om ons allemaal 😉 Ik hoor ook graag van jullie!
    Een a capella groepje met enkel meiden, zalig! Dat zou ik ook nog graag eens doen…
    De videos zijn niet zo goed gelukt, maar de bassist is bezig de opnames op te kuisen, dus als ik daar iets werkbaars van doorgestuurd krijg, zal ik eens zien of ik het online kan zetten… En dan post ik het in de blog, beloofd 😉

 5. Hey Kathleen, oh wat wil ik je graag horen! Zeker nu je de match gevonden hebt. Mijn man is (blues) bassist en alhoewel ik zelf niets met muziek doe (buiten er van genieten) is jouw verhaal herkenbaar. Ik ben altijd heel benieuwd naar de band naam die Stefan (niet) leuk vindt. En nu ook weer 😊.

  1. Zo cool dat jouw man bluesbassist is! ´t Is inderdaad een wereldje apart he 🙂
   Onze naam is voorlopig “Free Birds”, maar voor mij klinkt dat alsof er een lettergreep te weinig is om een goed ritme te hebben, en iedereen spreekt hier “birds” verkeerd uit. Dus we moeten toch echt wel iets anders verzinnen..
   Wat de de naam van het groepje waar je man bij speelt?

 6. Geweldig! overigens is de laatste alinea van je verhaal exact wat er in get Back, de Beatle-docu, gebeurt, op het moment dat Billy Preston plaatsneemt achter de toetsen. Mooi en herkenbaar, Kathleen!

 7. Wildcard

  Ja, ’t is een talent, een aanvoelen dat je moet hebben. Moeilijk uit te leggen (is wat bij elke job zo denk ik) en eens je je goed voelt, komt alles van zelf.

  Ik wens jullie 5 véél geluk toe in alles wat jullie ondernemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s