Ken Je Belgen Quiz

Nu we het toch over Bekende Vlamingen hebben: hier een paar Belgen die volgens mij niet bekend genoeg zijn (ik kende er alvast maar één van). Wie gaat de uitdaging aan en doet het beter?

Dit zijn de namen waaruit je kan kiezen: Marie Popelin –  Isabelle Gatti de Gamond –  Hélène Dutrieu– Frédérique Petrides – Gabriëlle Petit – Isala Van Diest

De links in de beschrijvingen brengen je bij de juiste antwoorden.

 1. Belgisch wielrenner, stuntvrouw en piloot. Ze was de eerste vrouw in België en de tweede vrouw ter wereld die een vliegbrevet behaalde.
 2. De eerste vrouw die in België haar rechtenstudie afrondde. Ze kon echter nooit als advocaat aan de slag, want ze werd niet tot de balie toegelaten (dit werd haar geweigerd op basis van haar “vrouwelijke natuur” en “sociale rol”).
 3. Belgische dirigent die in 1923 in New York het vrouwenorkest Orchestrette Classique oprichtte. Ook leidde ze onder andere West Side Community Concerts en de Student Symphony Society of New York, en gaf ze de nieuwsbrief Women in Music uit.  
 4. De eerste Belgische vrouwelijke huisarts. Haar diploma haalde ze in Zwitserland, want in België kon dat toen (rond 1870) nog niet.
 5. Oprichter van de eerste middelbare scholen voor meisjes in België, zeer tegen de zin van de Katholieke Kerk.
 6. Verzetstrijder in de Eerste Wereldoorlog. Ze werd verraden en geëxecuteerd voor het vuurpeloton in Schaarbeek. Haar standbeeld op het Brusselse Sint Jansplein is het eerste standbeeld op Europese bodem voor een vrouw uit de arbeidersklasse.

Een beetje feminisme tijdens het weekend, moet kunnen he 🙂

Advertentie

10 gedachtes over “Ken Je Belgen Quiz

  1. Ik kende alleen Hélène Dutrieu, maar ook nog niet zo lang. En de naam Popelin had ik wel eens gehoord, maar ik wist niet wie ze was…
   Maar de stiekeme bedoeling was natuurlijk hen te leren kennen, eerder dan punten te halen 😉

   En ja dat van de vrouwelijke vormen niet meer te gebruiken… Ik heb het er een tijdje lastig mee gehad, maar het effect is dat je dan bij de “mannelijke” term er op den duur vanzelf rekening mee gaat houden dat het ook een vrouw kan zijn.
   Bij “dokter” heb ik dat bijvoorbeeld al, want “dokteres” is er al een tijdje uit. Maar bij woorden als “acteur” vind ik dat toch nog moeilijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s