(Deze gastblog werd geschreven door Leen Heylen, partner in fun crime sinds 2001.)
Vraagt een moeder me aan de schoolpoort: “Mijn vierjarige dochter wordt op school vaak geslagen door dezelfde jongen. Wat zou jij zeggen: terugslaan of niet terugslaan?”
Onmiddellijk zakt mijn brein in een moeilijke spagaat. Eentje met moraliteit aan de ene kant en rechtvaardigheidsgevoel, noem het natuurlijke opstandigheid, aan de andere kant.
Een spagaat dat ik herkende uit mijn tijd als klein Leentje, toen ik zelf op de speelplaats wel eens ten prooi viel aan venijnig kleutergeweld. Wij behoorden tot die driekwart van de klas die van thuisuit niet mochten terugslaan en dus geregeld op onze kop kregen. Met de kwade knuistjes gebald in onze jaszakken. “Dat hoorde je toen zo aan je kinderen te leren”, verklaarde mijn moeder onlangs toen ik vertelde dat de volwassen Leen nog steeds last heeft van niet mogen terugslaan. “Hoe hadden we ons dan wél moeten verdedigen? Ik heb mijn vuisten nog steeds gebald in mijn mentale zakken als iets onrechtvaardigs me overkomt.”
Mijn moeder had geen antwoord.
Ik vermoed dat als alternatief dan maar `begrip´ in ons leven werd geïntroduceerd. Ter relativering van de woede. Met de belofte dat het de pijn verzacht. Maar een klop is een klop en hoe goed ik intussen ook getraind ben in het oeverloos begripvol zijn en slagen incasseren, het heeft niet het gehoopte verdovende effect.
Tegelijkertijd gaat `begrip´ nu al zolang mee, dat ik het een sympathiek en intelligent lief zou kunnen noemen dat ik nooit meer zou willen dumpen. Relatiestatus: It’s complicated.
Ik maakte laatst iets mee op die grotere kleuterspeelplaats, die De Volwassen Wereld heet. Laten we het uit begrip voor de betrokkene een `verjaardagsfeestje´ noemen waar ik naartoe mocht en dan weer niet, dan weer wel, weer niet, weer wel… Behoorlijk pijnlijk. Ik keek erg uit naar dit `feestje´.
“Er wordt gewoon met je radijzen gerammeld, hé Leen”, aldus de immer rechtlijnige vriend politieman. Het wringt. Het impliceert dat de jarige opzettelijk besluiteloosheid faket om mij te raken. Puur haarzuiver uitgekiend sadisme. Ik ken het feestvarken en weiger in zo veel onmenselijkheid te geloven. De keren dat ik dat wél doe, kan ik met moeite mijn brandende vuisten in toom houden. Ze jeuken richting verbaal uithalen. Recht op de hartspier als het moet.
Zonder dat ze het weet, legt een lieve vriendin de begripsbal achteloos voor doel. “Begrip is iets moois, zolang het je grenswachters maar niet omkoopt.” Wat een dijk van een uitspraak. En wat een geruststelling: ik hoef mijn sexy begripslief niet te dumpen en in het wilde weg beginnen rondslaan. Zolang ik maar blijf zien wat er te zien valt. Het zogenaamde `rode vlaggen niet negeren´.
Kameraad Geograaf gooit er later op de avond achteraan: “Begrip voor het verhaal achter eender welk getwijfel mag, maar dat wil niet zeggen dat je de actie op zich moet tolereren.” Loeihard winkelhaak binnen!
Begrip haalt na 40 jaar met zachtheid mijn vuisten uit mijn zakken. Laat ze ten afscheid wuiven naar `de jarige´ en mijn fietsstuur vastpakken richting een zekerder feestje. Ik hoef niet te slaan, maar ik hoef ook niet te blijven om op mijn donder te krijgen.
Wow Kathleen! Jouw partner in fun crime schrijft er ‘boenk op’! Om over na te denken…
Ja, en in mijn geval om ook eens praktisch mee aan de slag te gaan 😉
Ik ben ook al druk aan ‘t oefenen hoor.🥰
Het was nodig.
Hoe moeilijk ik het er ook telkens mee heb, ik sloeg (althans fysiek) nog noit terug. Het levert immers ook niet echt veel op. Wat niet betekent dat ik begrip ga beginnen tonen he, dat is nog iets anders.
Leuk. Een gastblog. Mogen meer gastbloggers dat?
Ik heb niet echt de gewoonte om veel andere bloggers uit te nodigen, want ik blog zelf tamelijk weinig de laatste tijd, en anders lees je hier enkel nog teksten van andere mensen. Dat is natuurlijk ook weer niet de bedoeling 😉
Oke , snap ik
Het grote voordeel van De Volwassen Wereld is dat je kan weglopen van toestanden die je niet zinnen en nooit meer achterom kijken.
Voila. Dat denk ik ook. Begruip hoeft niet. Gewoon negeren die handel 🙂
Inderdaad! Als kind kon dat spijtig genoeg niet. Dankzij die verworven mogelijkheden ben ik toch nog een laatbloeier geworden. 🥰
Dat is absoluut een groot voordeel…
Toen ik voor het eerst ging werken, ben ik geschrokken van de boze, volwassen wereld. Het was daar nog erger gesteld met de venijnigheid onder elkaar dan bij de kinderen/jongeren… en zo is het nog steeds. Het verbetert niet met ouder worden. Je kan de duvels enkel ontlopen en mijden. Een confrontatie aangaan met hen lijdt tot erger of niets, zo heb ik het ervaren. Omring je met mensen die het goed met je voorhebben en je je geluk gunnen. De rest kan de pot op.
Ja, ik heb dat ook al gezien, dat volwassenen elkaar soms nog erger (en geniepiger) de duvel aandoen dan kinderen. En vaak heel goed de omgeving weten te manipuleren, zodat dader en slachtoffer soms verwisseld worden.
Vreselijk 😣
Ik kus mijn pollekes dat ik het dilemma – Slaan of niet slaan – niet herken, maar wens jullie wel veel goeds daarmee.
En ook: wat schrijft Leen prachtig.
Ja he 🙂 Ze heeft voor Femma nu ook een paar columns geschreven, die zijn ook de moeite! Ik denk dat je die op haar Facebook of Instagram kan lezen…
Mooi geschreven, Leen!
Als kind dat afweek van de norm moest ik op de speelplaats vaak mijn grenzen met geweld verdedigen, dus tegen dat kleine meisje zou ik zeggen: terugslaan. Ik was misschien een weirdo, maar ik weigerde een slachtoffer te zijn. En het werkte wel om te laten zien dat ik niet bang was.
Een lief kind verdient het ook niet om elke dag geslagen te worden, hoe erg is dat!
Als volwassene heb je meestal andere manieren om voor jezelf op te komen. Het is ook al lang geleden dat iemand me probeerde te slaan. Sommige werkplekken hebben wel wat weg van een kleuterschool, maar in ons team zit de sfeer gelukkig goed. Anders zou ik snel weglopen.
❤️
Eén keer heb ik terug geslagen tijdens een pauze in klas. Het leverde me een uur strafstudie op, maar ik heb die met de glimlach uitgezeten.
Maar… wat kan die Leen prachtig toveren met haar pen!
Ha, goed gedaan, mijnheer Pannenkoek!
met plezier gelezen.
“Begrip” da’s toch iets speciaals hé 😉
Inderdaad 😀
Nooit meegemaakt dit.
Chance, zou ik zeggen 😉
Die laatste paragraaf is zo mooi én zo waar. De beste oplossing toch!
Vuisten boven halen is me nooit geleerd en het zou voor mij geen voldoening geven, alleen nog meer schuldgevoel. Maar dat betekent niet dat je de ander dat ‘gepest’ moet gunnen. Daar zijn andere oplossingen voor, egoïstisch begrip mag!
Zo is dat!
Geweld heeft immer een reden, doch zelden een goeie. Als ik wil raken, dan weet ik: de pen is machtiger dan het zwaard.
❤