Waarom ik mij niet laat vaccineren

Ik las bij Loes een prachtige oproep tot nuance in het vaccinatiedebat. Iets wat ik hier niet ga herhalen, want beter dan Loes krijg ik het niet verwoord. Mijn bijdrage zal zich daarom beperken tot het uitleggen waarom ikzelf niet gevaccineerd wil worden, want kennelijk is dat een beslissing die bij sommige mensen nogal wat weerstand oproept.

Sinds mijn tiende lijd ik aan een zeldzame vorm van aura-migraine. Tijdens die aanvallen krijg ik urenlang te maken met symptomen die lijken op die van een hersenbloeding: ik verlies de helft van mijn zicht, krijg gevoelsstoornissen, spraakstoornissen, herken mijn omgeving en zelfs mijn eigen gezicht niet meer. Het is geen pretje. Het is elke keer doodeng en ik moet er altijd dagenlang van recupereren.

Deze aanvallen kunnen veroorzaakt worden door bepaalde chemische substanties, bijvoorbeeld in huidcrèmes of medicijnen, maar ook door een eenvoudig zakje chips met smaakversterkers of simpelweg een bruuske verandering in atmosferische druk. Ik heb dus een erg gevoelig zenuwstelsel. Doorheen de jaren heb ik geleerd dat sommige medicijnen me zieker maken dan de ziekte die ze zouden moeten genezen, en dat ik bijwerkingen krijg die anderen niet krijgen.

Ook met mijn bloedvaten moet ik voorzichtig zijn, want mensen met auramigraines hebben een verhoogde kans op hersenbloedingen.

Dus als ik moet beslissen of ik me wil laten inspuiten met een experimenteel vaccin dat wel eens de kans op trombose zou kunnen verhogen en hier en daar zware hoofdpijnen uitlokt bij mensen die daar normaal gezien geen last van hebben, enkel om me half-en-half te laten beschermen tegen een ziekte die ik waarschijnlijk al doorlopen heb, dan zeg ik: nee dank u. Ik weet dat de kans ontzettend klein is dat er iets misloopt, maar als het misloopt, ga ik me dat heel erg beklagen.

Daarom laat ik het gevaccineerd worden liever over aan de mensen die niet moeten nadenken over de stoffen waarmee hun lichaam in contact komt. Die niet bij elk medicijn, elk nieuw voedingsmiddel, elk zakje thee, elk kommetje chips moeten nagaan wat het risico voor hun gezondheid zou kunnen zijn.

Om eerlijk te zijn ben ik niet eens geïnteresseerd in wat voor redenen anderen hebben om zich wel of niet te laten vaccineren. Ik heb al zoveel energie moeten steken in het uitdokteren van mijn eigen beslissing, dat ik de beslissingen van anderen met veel plezier aan henzelf overlaat.

Advertentie

19 gedachtes over “Waarom ik mij niet laat vaccineren

 1. Anne

  Oh Kathleen, ik lees jouw beschrijving van auramigraine en stel vast dat dat de migraine is die ik heb. Ik heb er nooit zo over nagedacht, want ik heb dat in vrij lichte vorm en het bepaald mijn leven niet zo heel hard . Na er afgelopen tijd weer wat meer (paar keer een aanzet tot aanval) weer wat last van te hebben gehad, is me dat toch na mijn 3de zwangerschap om één of andere reden heel lang bespaard gebleven. Maar zelfs die lichte aanvallen vragen heel veel energie en desoriënteren me, dus wat moet dat zijn voor jou… In elk geval, ik ben wel wat wijzer geworden door wat je geschreven hebt… Dankjewel! En ik las ook het stukje van Loes, ook graag gelezen.

  1. Ik ben blij te horen dat je er niet zoveel last van hebt, ik hoop maar dat ze vanaf nu helemaal wegblijven! Het is alleszins een goede reden om extra goed voor jezelf te zorgen 😉
   Veel liefs!

 2. Net zoals Loes zat ik ook in het ja-nee kamp. Het is ja geworden omdat ik ook terug wil leven en vrij zijn.
  Moest ik zo’n zware aandoening hebben als jij, dan was de beslissing heel wat moeilijker geweest.
  Ik vind trouwens niet dat je je moet verantwoorden waarom je je niet laat vaccineren. Dat is een persoonlijke beslissing. Het gaat om jouw lichaam.

 3. Je beslissing is gebaseerd op je medische historiek en lijkt me heel wijs. Zelf heb ik ook gewikt en gewogen vooraleer me te laten vaccineren, want met de MS-baxters die ik krijg is mijn immuniteit volledig naar de knoppen en zal het vaccin allicht niet veel of geen zin hebben.
  Anders is het bij mensen die achter de hele covid-19-problematiek een complottheorie zoeken en de gekste verhalen rondstrooien om hun gelijk te halen.

  1. Ik heb hier vrienden die voor de grap lepeltjes meegeven wanneer er iemand om een vaccin gaat -zodat ze kunnen testen of er een chip mee is ingespoten, als dat lepeltje dan via magnetische krachten aan hun bovenarm blijft plakken 😀

 4. Een beslissing waar je héél goed hebt over nagedacht. We hebben allen de vrijheid, ook al zijn er consequenties aan verbonden, ons opgedrongen door de angst in de wereld rond de pandemie, die ik overigens héél goed begrijp. We zagen een bizarre wereld het laatste jaar.

  Zelf heb ik niet getwijfeld om voor het vaccin te gaan, ook al besef ik dat er veel onzekerheden zijn en dat het nu afwachten wordt wat de vaccins doen in de toekomst.

  Ik begrijp perfect hoe zwaar deze beslissing voor jou is geweest en dat je dit risico niet durft te nemen.
  Geregeld heb ik last van oogmigraine, dan is de paniek hier al groot. Als ik jouw verhaal lees, moet het heel angstaanjagend zijn.
  Enige verantwoording is dus echt overbodig.

  1. Ja, die oogmigraines zijn eng he… En dan zijn er die momenten waarop je een vlekje ziet en bang bent dat het een beginnende migraine is, en dan een halve minuut niet zeker bent wat het is… Geen lachertje…

 5. Eerlijk gezegd heb ik bij mijn eigen beslissing ook getwijfeld, maar wel vooral aan mijzelf gedacht. De eventuele gevolgen van zo’n vaccinatie zijn niet helemaal voorspelbaar als je een auto-immuunziekte hebt, maar die van het besmet raken met covid zien er in mijn geval ook nogal slecht uit.
  Maar het is je eigen beslissing.
  Wat je (ik) daarnaast voor anderen doe(t), daar mag men iets van vinden. Zoals thuis blijven, afstand houden, ontsmetten etcetera. En daar doe ik dan ook mijn best voor.
  Komende week haal ik de tweede prik, op hoop van zegen.
  Sterkte met je sores en ik hoop dat (nog?) een besmetting je bespaard blijft… 🍀

  1. Ja, als je met een auto-immuunziekte te kampen hebt, heb je ook heel wat overwegingen te maken waar anderen geen rekening mee moeten houden… Ik hoop dat voor jou ook alles goed gaat!
   Zelf ben ik helemaal niet bang voor een besmetting eigenlijk. Het is onzettend dichtbij gekomen, dus ik heb het gevoel dat voor ons het gevaar nu wel geweken is.

 6. Affodil

  Zo’n verhaal als het jouwe laat diegenen die zich zonder veel nadenken (kunnen) laten vaccineren wel beter beseffen dat er méér redenen zijn om de nee-keuze te maken, dan enkel fake news-berichtjes en wappieleuzen. Soms is het een luxe om de juiste keuze te kùnnen maken.

  1. Dat was eigenlijk waarom ik dit wou posten. Omdat ik een paar keer gemerkt heb dat mensen heel vreemd opkijken wanneer ik zeg dat ik me niet wil laten vaccineren, totdat ik de hele uileg geef, en dan begrijpen ze het.
   En je geen zorgen moeten maken over je gezondheid is inderdaad ook een soort privilege (ik hoop wel dat ik daar in deze post niet te zielig over gedaan heb, want dat was dan weer niet de bedoeling ;))

 7. Pingback: Of ik afkom – Kattebelletjes

   1. Wildcard

    dat niet alleen, ook iets wat ge niet meteen aan iedereen gaat vertellen hé, want mensen, hoe fijn ze ook mogen zijn, kunnen vaak alleen maar begrip voor iets opbrengen als ze ook visueel zien dat er iets aan je mankeert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s