Kant kiezen (12): Uw laatste kans om een kant te kiezen (Craigh maakt het u gemakkelijk)

Craigh Mokhiber, hoofd van het VN-secretariaat voor de Mensenrechten in New York, schreef op 28 oktober 2023 zijn ontslagbrief. Dit is een vertaling van de eerste pagina van zijn brief.

Geachte Hoge Commissaris,

Dit is mijn laatste officiële bericht aan u als directeur van het kantoor van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten in New York. Ik schrijf op een moment dat de wereld, waaronder veel van onze collega’s, zich grote zorgen maken. Opnieuw zien we hoe een genocide zich voor onze ogen ontvouwt, en de organisatie die wij dienen lijkt niet in staat ze te stoppen.

Omdat ik al sinds de jaren tachtig onderzoek doe naar de mensenrechten in Palestina, in de jaren negentig als VN-mensenrechtenadviseur in Gaza heb gewoond en zowel daarvoor als sindsdien op verschillende mensenrechtenmissies naar het land ben geweest, is dit heel persoonlijk voor mij. Ik heb ook in deze gebouwen gewerkt tijdens de genociden tegen de Tutsi’s, de Bosnische moslims, de Yazidi’s en de Rohingya’s. Telkens wanneer een genocide voorbij was en het stof was neergedaald over de gruwelen die waren begaan tegen weerloze burgers, werd het pijnlijk duidelijk dat we hadden gefaald in onze plicht om massale wreedheden te voorkomen, de kwetsbaren te beschermen en de daders ter verantwoording te roepen. Zo is het ook gegaan met opeenvolgende golven van moord en vervolging tegen de Palestijnen gedurende het hele bestaan van de VN.

Hoge Commissaris, we falen opnieuw. Als mensenrechtenadvocaat met meer dan drie decennia ervaring op dit gebied, weet ik maar al te goed dat het begrip genocide vaak politiek misbruikt wordt. Maar de massale afslachting van het Palestijnse volk die we vandaag zien, geworteld in een etno-nationalistische koloniale ideologie, als verderzetting van decennia van systematische vervolging en zuivering, volledig gebaseerd op hun status als Arabieren, en gekoppeld aan expliciete intentieverklaringen van leiders in de Israëlische regering en het leger, laat geen ruimte voor twijfel of debat. In Gaza worden burgerhuizen, scholen, kerken, moskeeën en medische instellingen opzettelijk aangevallen terwijl duizenden burgers worden afgeslacht.

Op de Westelijke Jordaanoever, inclusief bezet Jeruzalem, worden huizen in beslag genomen en opnieuw toegewezen op basis van ras. Israëlische legereenheden begeleiden de gewelddadige pogroms van kolonisten. Overal in het land heerst Apartheid. Dit is een schoolvoorbeeld van genocide. Het Europese, etno-nationalistische koloniale project in Palestina is zijn laatste fase ingegaan, op weg naar de versnelde vernietiging van de laatste overblijfselen van het inheemse Palestijnse leven in Palestina.

Bovendien zijn de regeringen van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en een groot deel van Europa volledig medeplichtig aan deze afschuwelijke aanval. Niet alleen weigeren deze regeringen hun verdragsverplichtingen na te komen “om respect te garanderen” voor de Conventies van Genève, maar ze bewapenen de aanval zelfs actief, geven economische steun en steun van inlichtingendiensten en geven politieke en diplomatieke dekking voor de gruweldaden van Israël.

3 gedachtes over “Kant kiezen (12): Uw laatste kans om een kant te kiezen (Craigh maakt het u gemakkelijk)

Plaats een reactie