Corona Chronicles: day 36

Dit is een vrije vertaling van een Spaans bericht dat ik daarstraks kreeg doorgestuurd. Ik wil het met jullie delen omdat het goed de sfeer van de laatste weken weergeeft. 

Covid-19: eindelijk alles duidelijk op een rijtje:

 1. Je mag je huis niet verlaten, maar als het echt nodig is, dan wel.
 2. Mondmaskers zijn totaal nutteloos, maar ze zijn wel nuttig. Als je kan, draag een mondmasker; indien niet, dan is een sjaal voor je mond ook goed. Of draag gewoon niets want uiteindelijk is het alleen nuttig wanneer je zelf al besmet bent, maar je kan wel besmet zijn zonder het te weten. Dus: draag een mondmasker. Zijn er geen mondmaskers in voorraad? Laat het dan maar.
 3. Je mag niet naar het ziekenhuis gaan, behalve wanneer het echt nodig is, dus wanneer je te ziek bent om naar het ziekenhuis te gaan. Indien niet, blijf thuis, want uiteindelijk is het gewoon een soort griep. Nu ja, een stevige griep, Nu ja, een pak erger dan de griep. Enfin, je kan eraan doodgaan.
 4. Handschoenen dragen helpt niet, maar het kan helpen.
 5. Er zal altijd genoeg voedsel in de supermarkten zijn, behalve als het op is.
 6. Wanneer je terugkomt van de supermarkt kan je best je schoenen aan de deur laten staan en je kleren wassen op 60 graden; op lagere temperaturen wassen is niet voldoende, hoe lang je de wasmachine ook laat draaien. Als je je handen grondig wast met zeep, is dat voldoende.
 7. Kinderen worden niet ziek van het virus, behalve de kinderen die er ziek van worden. Nu ja, in Madrid liggen er kinderen in het ziekenhuis, maar toch vooral oudere mensen (zoals bij de meeste ziekten). Dus, nee, kinderen worden niet ziek van het virus.
 8. Dieren kunnen niet besmet worden, al heeft er in België een kat positief getest. Mensen worden bijna niet getest, maar deze kat dus wel, want ja, ze was zo schattig. Dieren krijgen het virus niet, behalve sommige, maar ook die zijn gezond, want we testen ze niet, hoewel het virus werd overgedragen door een dier. Of toch niet. Een vleermuis, een miereneter -of kwam het uit een laboratorium? Nee, nee, dat was niet, het was een eenhoorn, een panda, een dolfijn. Er was een meneer die een rare soep had gegeten, en knal, boem, nu zitten we ermee.
 9. Wanneer je ziek bent, kan je verschillende symptomen hebben: zeer hoge koorts, verlies van smaak,- en reukzin, kortademigheid. Je kan ook ziek worden zonder enig symptoom, en je kan symptomen hebben zonder ziek te zijn (psychosomatisme, hypochondrie, schijnzwangerschap) of je kan besmettelijk zijn zonder symptomen te hebben of gewoon hooikoorst hebben, en hoe dan ook, je kan eraan sterven of toch niet.
 10. Om niet ziek te worden moet je gezond eten en aan lichaamsbeweging doen, maar blijf zoveel mogelijk binnen en eet wat je nog in de kast hebt liggen.
 11. Vermijd contact met ouderen, en zorg goed voor hen. Breng je oudere buren voedsel en medicijnen. Maar vermijd contact.
 12. Het virus blijft actief op bepaalde oppervlakken gedurende twee uren, nee, vier, nee, zes, nee, zeiden we uren, we bedoelen dagen. Maar alleen in een vochtige omgeving. Of nee, niet noodzakelijk. Want het virus muteert. Of nee, toch niet. Of wel, maar alleen een heel klein beetje.
 13. Het aantal besmette personen wordt meegedeeld, maar eigenlijk weten we niet hoeveel personen er besmet zijn. We gaan testen doen, massa´s testen, maar niet nu, morgen pas, of overmorgen, of volgende week. Soit, we gaan testen, maar er is geen haast bij. Als je je ziek voelt, blijf gewoon thuis en wacht tot het overgaat.
 14. Er bestaat geen behandeling, of misschien is er toch één die veilig is en werkt, of misschien toch niet, of misschien toch wel. Enfin, er waren positieve resultaten bij sommige patiënten en bij anderen niet, dus we hebben een behandeling, maar eigenlijk hebben we er geen.
 15. Maak jullie geen zorgen, want alles is onder controle, en we weten perfect waar we mee bezig zijn.

 

 

 

 

 

 

 

29 gedachtes over “Corona Chronicles: day 36

 1. Je gevoel voor humor is nog niet aangetast in ieder geval. Er wordt zoveel geschreven. Er zijn maar een paar dingen waar ik waarde aan hecht. Toch ben ik vorige week er ook ingetuind door een onderzoek te geloven dat op simulatie berustte en later dus niet bleek te kloppen.

  1. De versie die ik doorkreeg telde ook veel emer punten (ik kan nu even niet checken hoeveel), maar ik heb het wat ingekort om de blogpost niet te lang te maken. En sommige dingen waren er op Spanje gericht, dus dat heb ik er ook maar uitgelaten, om niet nog extra uitleg te moeten typen (ik wil jullie ook niet teveel vermoeien he ;))

 2. Dankjewel voor de vrolijkheid die gepaard gaat met het lezen! Zo pijnlijk herkenbaar, al ben ik nu wel extra blij dat ze hier niet doen alsof alles onder controle is. Ik wens je een prettig weekend!

 3. Kleine Atlas

  Aah, hoe geweldig, bedankt!

  16. Je mag uw familie in het rusthuis terug gaan bezoeken, allez, als de sector akkoord gaat, en de deelstaten, enfin, dat moesten we nog aftoetsen, maar allez, ge begrijpt wel wat we bedoelen, hé, wat telt is het gebaar. Maar hou zeker afstand, enfin, wacht toch nog efkes, weest toch niet zo ongeduldig, wie spreekt er nu hier over bezoeken aan de rusthuizen, zo hebben we dat niet gezegd zeker?

  17. De scholen gaan terug open, maar nog niet nu, maar we gaan ook wel niet wachten op de mening van virologen, want die worden het niet eens met elkaar, en misschien gaan we het jaar wat verlengen, maar misschien ook niet, maar vertrouw ons, we weten wat we doen, we doen sowieso niet alle onderwijsniveaus tegelijk open, allez, het is te zeggen: alles is belangrijk; dus ofwel doen we allemaal open ofwel niet. Het is hoe dan ook heel erg wat er nu gebeurt, we krijgen een Corona-generatie, maar trek het u niet aan, want we bedoelen eigenlijk alleen maar kinderen die ook zonder Corona al in de shit zitten, dus eigenlijk geldt dat niet voor u, maar we maken best iedereen ongerust, want het staat zo raar om in deze tijden niet van u te laten horen, straks denken de mensen nog dat de ene ministerpost minder te zeggen heeft dan de andere.

  18. Ge moogt niet op een bank gaan zitten, zeker niet, zijt ge zot of wat, is het nu nog niet duidelijk, het is door mensen als u dat we als nationale straf een totale lockdown gaan moeten geven, zet u efkes, maar houdt wel afstand hé. Ja, zeg, gebruik gewoon uw gezond verstand, dat snapt ge toch wel hé, moeten we nu echt bij alles een tekeningske maken?

  19. Er zijn heel veel doden in België, er zijn helemaal niet veel doden in België, ge kunt ook té transparant zijn, de rest gaat nogal eens moeten corrigeren, doet gewoon uw ding, trekt u niet aan wat de rest zegt, blijft gewoon thuis, doet uw werk, preteachtet uw kind, installeert die app eens, waarom hebt ge eigenlijk zoveel tijd om al die cijfers op te volgen?

  20. Tuincentra gaan terug open, dat is een doordachte beslissing, daar zit geen gevaar achter, maar ga absoluut terug naar huis als er te veel mensen staan aan te schuiven, gebruik uw gezond verstand, we moeten er toch geen tekeningske bij maken, hopen we?

  21. Niemand gaat op vakantie kunnen deze zomer, of misschien toch wel, wie denkt er nu al aan de zomer, er komen strandpasjes voor wie een appartement aan zee heeft, nee toch niet, enfin, het mag niet maar kunnen we niet ineens gebruik maken van de situatie om dat onrecht voor eens en voor goed eens eindelijk recht te zetten?

 4. Hahaha, dit lijkt een beetje op mijn verwarring in Gedachten… (2), maar dan een stuk grappiger geschreven! Het is wel jammer dat lachen en huilen zo dicht bij elkaar ligt. Wat een trieste bedoening hè, anno 2020…

  1. Ja joh, ik weet het… Ik had echt het gevoel van “2020” wordt een geweldig jaar. Maar in februari zat mijn dochter twee weken thuis met een longonsteking, de eerste dag waarop ze weer naar school mocht, werd de hond vergiftigd (weer naar het ziekenhuis dus), en in maart ging de hele boel dicht.
   We zijn nog maar amper vier maanden ver, maar ik heb echt al met open mond naar dit jaar staan kijken. We blijven van de ene crisis in de andere tuimelen.

   1. Goh, da’s inderdaad een heftig begin… Ik geloof in principe eigenlijk in de kracht van de geest, dat je positief moet denken om voor jezelf een mooie wereld te krijgen, maar dat lukt op de één of andere manier voorlopig (nog) niet in 2020….😏

 5. Het is wat hè, is hier precies dezelfde belachelijke communicatie . Nu was er wel een viroloog die toegaf dat we eerst geen maskers moesten dragen omdat er onvoldoende waren. Nu er meer zijn is het toch beter om er wel te dragen😪😪😪

  1. Ik voel dat precies ook als ik de kranten lees: dat je niet alleen feiten leest, maar ook wat ze bij de mensen willen bereiken. Voldoende angst om binnen te blijven, voldoende geruststellen zodat er geen paniek uitbreekt.

 6. Pingback: Corona Chronicles: day 41 – Kattebelletjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s